Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči v Bílovci nacvičovali záchranu z výkopu, využili zcela nové vybavení

Ojedinělý výcvik absolvovali v uplynulých dnech v areálu Integrovaného výjezdového centra v Bílovci hasiči ze stanic HZS MSK Ostrava-Zábřeh, Bílovec a Nový Jičín. V připraveném výkopu si vyzkoušeli pažení a opatření proti sesuvu půdy při záchraně zavalených dělníků.

Moravskoslezští hasiči pro tyto typy zásahů disponují novým vybavením, které je uloženo v transportních kontejnerech. Jedná se o speciální technické prostředky určené k zabezpečení staticky narušených staveb, budov, výkopů, jímek a konstrukcí a pro záchranné a vyprošťovací práce. Vyrobeny jsou z vysokopevnostního materiálu a jejich výjimečnost spočívá ve vzájemné kompatibilitě a vysoké variabilitě, což umožňuje využití v širokém spektru činností.

Pro zajištění výkopů slouží sady pneumatických vzpěrných tyčí s proměnnou délkou, opěrné desky, široký sortiment dřevěných hranolů a desek i textilní popruhy, klíny, zvedací pneumatické vaky a mnoho dalších prvků.

Úkolem hasičů při výcviku bylo využít všechny technické prostředky pro zajištění maximální bezpečnosti zasahujících. Krom samotné “záchrany dělníků” si na připraveném výkopu v průběhu celodenního cvičení vyzkoušeli nejrůznější postupy, které jim jejich vybavení umožňuje.

Právě z ostravských hasičů a jejich výbavy se skládá část českého USAR týmu. Zkratka USAR (Urban Search And Rescue) vychází z anglického výrazu pro vysoce specializovanou činnost a v doslovném překladu znamená prohledávání a záchranu osob v městském (urbanizovaném) prostředí.

Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami. Členové USAR týmů slouží běžně v rámci standardních jednotek HZS ČR a své speciální zkušenosti tak mohou využívat u běžných každodenních zásahů.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet