Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči rozřezávali prstýnek pacienta ve Valašském Meziříčí

Dne 18. 2. 2009 v 15:09 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstranění prstýnku pacienta ve Valašském Meziříčí. Na chirurgii nemocnice ve Valašském Meziříčí přišel dnes odpoledne muž, který měl velké bolesti na prsteníčku pravé ruky. Důvodem byl příliš těsný prstýnek, který nešlo z napuchlého a rozbolavělého prstu stáhnout běžným způsobem.

Prstýnek z chirurgické ocele byl příliš silný na překonání pomocí nástrojů lékařů, a proto byli o pomoc požádáni hasiči. Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal velitelský vůz zn. Jeep s rozšířenou výbavou.

Hasiči byli na místě za pár minut a okamžitě se pustili do rozřezání prstýnku. Ten byl nejdříve uchycen do kombinovaných kleští, a poté pomalu a šetrně rozřezáván plátkem na železo.

Třiadvacetiletý mladík i přes zjevné bolesti strpěl zákrok hasičů bez vnějšího chlazení. Asi po deseti minutách se hasičům podařilo prstýnek rozřezat a prst vysvobodit z nepříjemného sevření.

Podobné zákroky jsou spíše výjimečné, ale stávají se. Z minulosti si pamatujeme na pomoc při vyproštění prstu dítěte z železného rámu postele, vyproštění prstu chlapce z automatu nebo na případ rozřezání ocelových policejních pout.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet