Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči procvičovali stabilizaci narušených konstrukcí v polorozpadlém objektu v Dubňanech na Hodonínsku

Tým vybraných jihomoravských hasičů se specializací na záchranu zavalených osob a stabilizaci staticky narušených konstrukcí minulý týden trénoval v Dubňanech na Hodonínsku. V areálu objektu, který se stal loňské září osudným pro dva mladistvé chlapce, nacvičovali příslušníci HZS Jihomoravského kraje situace v reálných podmínkách.

Díky ochotě stavebního odboru obce Dubňany a společnosti PARDOSA-technik, s.r.o. se naskytla pro Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje unikátní možnost zorganizovat výcvik ještě před demolicí objektu. S přípravou stanovišť byli organizátorům nápomocni příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR z Jihlavy s potřebnou technikou.

Přečtěte siNa Hodonínsku se zřítil strop na dva chlapce, jeden z nich bohužel utrpěl zranění neslučitelná se životem

Praktický výcvik byl rozdělen do dvou dnů. V prvním příslušníci cvičili stabilizace staticky narušených konstrukcí, zvláště pak horizontální stabilizaci štítových a opěrných zdí. Problémy se statickým narušením těchto konstrukčních prvků musí hasiči každoročně řešit většinou po silných deštích a svahových deformacích.

Druhý den si měli hasiči možnost vyzkoušet zvedání těžkých břemen bez použití jeřábu a záchranu zavalených osob v sutinách a výkopu.

Demonstrovaly se jak možnosti využití věcných prostředků tzv. opěrného bodu (stanice se specializací), tak vybavení, které mají k dispozici příslušníci na vybraných požárních stanicích (typu C1) v Jihomoravském kra­ji.

Tým je tvořen příslušníky z požárních stanic Blansko, Znojmo, Hodonín a stanice Lidická z Brna. Z každé požární stanice prochází výcvikem maximálně 3 příslušníci, kteří poté předávají získané informace kolegům na směnách.

Během několika let se skupina početně ustálila a vyprofilovala do finální podoby, se kterou budeme dále pracovat,

říká hlavní instruktor ppor. Ing. Ondřej Šesták.

Základní stabilizační sadou a prostředky pro záchranu disponují dnes již všechny výše zmíněné územní odbory. Nabízená pomoc tohoto typu je tak obyvatelům ze strany HZS Jmk dostupná z několika lokalit a to rychleji a účelněji, než tomu bylo v předešlých letech.

ppor. Ing. Ondřej Šesták
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet