Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči a ostatní složky IZS získají v roce 2017 od Pardubického kraje 11 milionů korun

Krajští zastupitelé Pardubického kraje na svém úterním jednání schválili dotace v oblasti krizového řízení pro jednotky dobrovolných hasičů obcí a ostatní složky integrovaného záchranného systému, ale také finanční dar pro Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Celkově byla schválena finanční podpora přesahující 11 milionů korun. Další prostředky budou uvolněny v průběhu roku.

V rámci krajské dotace pro zřizovatele jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí je v rozpočtu vyčleněno 6,5 milionu korun. V prvním kole rozdělujeme finanční prostředky ve výši zhruba 4,5 milionu korun a ve druhém kole v průběhu roku rozdělíme zbývající dva miliony korun.

Dotace je stejně jako v předcházejících letech určena na pořízení například kalových a ponorných čerpadel, elektrocentrál, dýchacích přístrojů, opravy požárních vozidel a podobně,

uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že dotace neslouží na pořízení hadic či přenosných požárních motorových stříkaček, využívaných pro požární sport.


Zastupitelé rovněž schválili příspěvek 20 obcím na pořízení dopravních automobilů v celkové částce dosahující šesti milionů korun.

Podíl kraje je v případě tohoto státního dotačního titulu cca 2/3 z celkové výše dotace, kterou poskytne generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR maximálně však ve výši 450 tisíc korun na jednoho žadatele.

Tyto nové dopravní automobily výrazně pomohou zejména nejmenším obcím a zajistí jim akceschopnost jednotek na další roky,

sdělil hejtman Netolický.

Kromě těchto dotací schválili krajští zastupitelé také rozdělení 540 tisíc pro takzvané ostatní složky integrovaného záchranného systému. Po 30 tisících získá každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže, 100 tisíc korun obdrží Horská služba, Vodní záchranná služba na Seči a na Pastvinách.

Finanční podporu od kraje získá také Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, RESCUE Pardubice, 201. Pardubice, Patriot – Klub vojáků v záloze Pk a Sirius Rescue Pardubice.

V rámci dlouholeté podpory činnosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, krajského sdružení hasičů Pardubického kraje, byl schválen finanční dar v celkové výši 350 tisíc korun určený především na nákup překážek včetně technických prostředků pro požární sport, ochranných oděvů a stanových přístřešků pro pořadatele soutěží mladých hasičů a dorostu.

Podporu druhému obdobně zaměřenému spolku – Východočeské župě České hasičské jednoty ve výši 42 tisíc Kč schválila již rada kraje na svém jednání 10. dubna 2017.

Sdílet