Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S žádostmi o výjezdy hasičů na střechy v Moravskoslezském kraji se roztrhl pytel

Desítky telefonátů na tísňové linky s žádostmi zástupců firem a občanů o odstraňování rampouchů a sněhových převisů museli vyřizovat během středy 18. 2. 2009 a čtvrtečního (dnešního) dopoledne operátoři hasičů v Moravskoslez­ském kraji.

Desítky telefonátů na tísňové linky s žádostmi zástupců firem a občanů o odstraňování rampouchů a sněhových převisů museli vyřizovat během středy 18. 2. 2009 a čtvrtečního (dnešního) dopoledne operátoři hasičů v Moravskoslezském kraji. Mnoho z nich museli jako obvykle odmítnout a odkázat na služby firem za úplatu. Tím majitelé zbytečně ztrácejí drahocenný čas a operátoři se nemohou věnovat závažnějším událostem.

Firmy i jednotliví občané v řadě případů zkoušejí ušetřit za komerční služby a žádají na našich operačních střediscích o pomoc hasičů, která je bezplatná. Hasiči ale mohou vyjet pouze v případech, kdy hrozí bezprostřední nebezpečí – tedy přímé ohrožení chodců, aut a dalšího majetku na ploše pod střechou, obtěžkanou sněhem a rampouchy.

Hasičské jednotky, byť mají vhodnou techniku, nemohou suplovat technické služby. Musí být připraveny vyjet k závažnějším zásahům.

Pokud již hasiči po rozhodnutí operačního střediska k nebezpečné střeše vyjedou, může ještě velitel zásahu na místě rozhodnout, že bezprostřední nebezpečí pádu zmrzlé hmoty nehrozí. Pak hasiči maximálně označí místo, kam by mohl sníh a led ze střechy spadnout, červenobílou výstražnou páskou. Přitom důrazně upozorní majitele či provozovatele objektu, aby si urychleně střechu uklidil. Ten pak musí tak jako tak vyhledat pomoc za peníze.

Aby žadatelé o pomoc měli usnadněné hledání vhodných komerčních firem, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje tento týden aktualizoval otevřený seznam firem na shazování sněhu a ledu ze střech. Je k dispozici na stránkách sboru www.hzsmsk.cz.

Upozorňuji, že dosud nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí destrukce střech kvůli velké hmotnosti masy sněhu. Vzhledem k vývoji počasí by se ale situace mohla změnit – přesněji při střídání tání a opětovného namrzání jednotlivých vrstev sněhu. V zimní sezoně před třemi lety takové střídání počasí způsobilo v Moravskoslezském kraji desítky poničených střech.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet