Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročné vyproštění zraněné osoby z jeskyně

Pardubičtí hasiči-lezci v těchto dnech podstoupili odbornou přípravu lezeckých skupin v Seči u Chrudimi.

Cvičení se zúčastnilo 15 lezců, z toho tři instruktoři.

První den, po nezbytné a nutné teoretické přípravě, celá skupina cvičila na hrázi Sečské přehrady. „Jedno družstvo provedlo vytažení potápěče z vody na západní straně hráze. Druhá skupina instalovala přemostění o délce přibližně sedmdesát metrů na jihovýchodní straně hráze. Po překonání traverzu se lezci slanili k patě hráze a vrátili zpět do výchozího bodu výstupem po laně lanovými svěrami, samozřejmě s přestupem přes uzel,“ přiblížil jednotlivé úkoly cvičení pardubický hasič a lezecký instruktor Petr Dvořák.

Další den již výcvik pokračoval v jeskyních a štolách ve Vápenném Podole u Prachovic. Tady se hasičům-lezcům věnoval i člen České speleologické společnosti a speleo-záchranář Robert Židlický. Úkolem byla záchrana člověka jež zůstal uvězněn v „komíně“ Podolské jeskyně. Tady hasiči museli být rozděleni do dvou družstev. První družstvo připravilo vytahování komínem na povrch pomocí zařízení Evak 500 s nezávislým jištěním. „Evak 500 je evakuační zařízení anglické výroby, které je vyrobeno speciálně pro záchranáře,“ upřesňuje Petr Dvořák a dodává, že pro nesnadný přístup ke vstupu do jeskyně muselo být kotvení umístěno na střeše nákladního automobilu Avia.

Druhé družstvo se vydalo hledat zraněného do podzemí. Jakmile byl zraněný objeven, ihned proběhla jeho fixace do nosítek a spuštění z komína na dno jeskyně. Poté ještě následoval náročný, přibližně sto metrů dlouhý transport ke vstupu do jeskyně. „Na tomto místě byla nosítka připnuta k vertikálním lanům z povrchu a následovalo osmdesátimetrové vytahovaní komínem za spolupráce přibližně deseti lezců, protože by se lana dřela o podlážky na žebřících komína,“ podrobně vysvětluje instruktor a na závěr uvedl, že výcvik všem zúčastněným určitě pomůže v jejich záchranářské práci.



nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet