Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu zraněného dělníka po pádu stromu v přírodním parku Písecké hory

Do přírodního parku Písecké hory do lokality zvané „Mláka“ byla 26. dubna 2017 krátce po deváté hodině dopolední vyslána profesionální jednotka ze stanice Písek k záchraně lesního dělníka, na kterého spadl strom.

Plán cvičení předpokládal, že těžce zraněný dělník ještě dokázal zavolat správci polesí a pak upadnul do bezvědomí. Informaci o zraněném dělníkovi pak na tísňovou linku 112 podával správce.

Operační důstojníci se snaží ještě zraněnému dovolat, ale to již není možné. Tím vzniká složitější situace pro hasiče, protože nemají přesně lokalizované místo, kde zraněný dělník leží.

Operační důstojníci proto domlouvají se správcem místo, kde počká na zasahující hasiče a dovede je na místo těžby. Další komplikace čeká na jednotku v lese. Těžko dostupný terén nedovoluje průjezd zásahových vozů. Hasiči musí zraněného dělníka vyhledávat pěšky.

Zraněného dělníka (věrně ztvárněného figurínou) jednotka našla ležícího pod stromem v bezvědomí. Okamžitě mu poskytli předlékařskou pomoc a zahájili vyprošťování. Pomocí vaků spadlý strom nadzvedávali a zraněného postupně vyprostili. Po naložení na nosítka ho přenesli na místo, které je dostupné pro techniku HZS nebo ZZS.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet