Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení jednotek PO – požár palivového hospodářství

Jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Beroun a Hořovice společně s jednotkami SDH obcí Tmaň, Suchomasty, Králův Dvůr a Zdice se účastnily taktického cvičení jednotek PO, jehož tématem bylo zdolávaní požáru hořlavých kapalin v skladovém areálu VČS a.s. Tmaň.

Celkem bylo na místě cvičení nasazeno 9 cisternových automobilových stříkaček, 4 dopravní automobily, automobilový žebřík, velitelský automobil a hadicový přívěs.

Jako námět cvičení byl zvolen vznik požáru ve směšovací komoře, kde dochází k mísení paliv ze směšovacích čerpadel. Při požáru dojde k úniku paliva z tanku o objemu 500 m3 do havarijní jímky a k následnému rozšíření požáru na celou plochu havarijní jímky. Požárem jsou ohroženy další 3 nádrže na palivo o objemu 100 m3 umístěné v jímce a jedna nádrž o objemu 980 m3, která je v těsném sousedství havarijní jímky.

K likvidaci požáru byly cvičně nasazeny 3 proudy na těžkou pěnu, hasiči byli vybaveni ochrannými oděvy proti sálavému teplu a dýchacími přístroji. Před soustředěním sil a prostředků pro zahájení pěnového útoku bylo nutno zajišťovat chlazení nezasažených tanků, což bylo prováděno dodávkou vody na přípojné místo drenčerových rozvodů ke skrápění tanků. Dále byla realizována dálková doprava vody 2 vedeními B75 v délce 350 m od vodního zdroje mimo areál podniku.

Po dobu cvičení prováděla zálohu osádka CAS 24 ze stanice HZS Středočeského kraje v Hořovicích, která byla přechodně dislokována ve Zdicích, a osádka CASK25 jednotky SDH obce Chyňava, která byla dislokována na stanici HZS Beroun.

autor mjr. Ing. Tomáš Hradil
ÚO Beroun


-swo-

Sdílet