Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Olomouckém kraji vyjíždí kvůli zvýšeným hladinám vodních toků

V průběhu pátku 28. dubna 2017 začal déšť zvedat vodní hladiny některých toků v Olomouckém kraji. Nejvíce se zvedla Bečva na Hranicku a Lipnicku.

V 9:04 hodin vyjeli profesionální hasiči z Hranic do obce Polom, kde se kládami a větvemi ucpal průtok místního potoka pod mostem. Hasiči naplaveniny odstranili a voda mohla bez problémů téct dál.

Kolem poledne vyjeli hasiči monitorovat vodní toky. Zamířili do Ústí, Hustopeč nad Bečvou a Lipníku nad Bečvou. Do 12:30 hodin nemuseli hasiči kvůli stoupajícím vodním hladinám nikde zasahovat.

V 12:38 hodin mezi obcemi Hustopeče nad Bečvou a Němetice (Zlínský kraj) vjelo do vody na komunikaci auto. Dobrovolní hasiči z Hustopečí ho vytáhli a zajistili uzavření silnice III/43911 kvůli zatopení vodou.

V 13:21 hodin vyjeli hasiči z Uničova pročišťovat zanesený jez v Uničově.

V 14:30 hodin vyjížděli hasiči do obce Olšovec. Klády a větve ucpaly koryto potoka a voda naplnila příkopu podél komunikace. Voda pokryla také místní komunikaci. Hasiči situaci zkontrolovali a vrátili se zpět na základnu.

V 15:01 hodin se na Bečvě v Lipníku nad Bečvou zachytily dva kmeny stromu o pilíř mostu. Hasiči informovali pracovníky Povodí Moravy, kteří si zajistí mechanizaci k odstranění naplavenin.

V 16:16 hodin vyjížděli hasiči opět do Lipníku nad Bečvou, kde se ucpal propustek na Bečvě.

V 19:06 hodin vyjeli profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou a dobrovolní hasiči z Týna nad Bečvou do zahrádkářské kolonie v Týně nad Bečvou, kde hrozilo rozlití Bečvy do zahrádek. Hasiči z pytlů s pískem postavili provizorní hráz, kterou asi do 22:00 hodin hlídali. Nicméně voda začala postupně opadat, proto se jednotka vrátila na základnu.

I přes těchto několik zásahů hasičů je situace na Přerovsku relativně stabilní, podle posledních informací nehrozí masivní rozlití řeky Bečvy a zatopení obytných částí měst a vesnic. Řeka je stále ve svém korytu, pouze někde se rozlila do polí. Pokud se nezmění předpověď počasí, bude se situace nadále zlepšovat.

Aktuálně je zatopeno:

  • v obci Ústí – místní hřiště,
  • mezi obcemi Hustupeče nad Bečvou a Němetice – komunikace,
  • mezi obcemi Hranice a místní částí Rybáře – cyklostezka.
Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet