Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Černilově na Královéhradecku jezdí Terrnem, za necelých šest milionů ho dodala firma THT Polička

Novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Terrno z produkce firmy THT Polička mají od září roku 2016 hasiči v Černilově na Královéhradecku. Cena vozu je 5 927 427,– korun včetně DPH, s financováním pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Kopřivnické dvounápravové šasi R55 určené už z výroby pro kompletaci s hasičskou nástavbou je poháněno přeplňovaným vidlicovým osmiválcem Tatra o výkonu 325 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 5 díky systému selektivní katalytické redukce. Mechanická čtrnáctistupňová převodovka je bohužel řazena pouze manuálně, pohání standardně kola zadní nápravy. Pohon předních je připojitelný.

Šestimístná čtyřdveřová kabina s nezávislým topením je v opěradlech všech sedadel – s výjimkou řidiče – vybavena držáky dýchacích přístrojů. Mezi opěradly zadní řady jsou uloženy náhradní tlakové láhve.

U dveří řidiče je zásuvka pro dobíjení akumulátorů Schuko.

V kabině je dvanáct dobíjecích úchytů – šest z nich je určeno pro ruční radiostanice, zbylých šest pro svítilny.

Pro spojení a komunikaci je ve voze zabudována analogová radiostanice Motorola DM 2600, její druhý reproduktor a mikrofon je umístěn u obslužného panelu čerpadla.

V přední části vozu je na podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 35 kN.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem ze stejného materiálu. Na obou bocích jsou tři schrány s příslušenstvím kryté hliníkovými roletkami s podélným madlem, prostor pro obsluhu čerpadla vzadu je přístupný nahoru výklopnými dveřmi.

Nádrž na hasivo je vyrobena z nerezavějící oceli a pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při jmenovitém tlaku 10 barů a jmenovité sací hloubce 3 metry. Jeho vysokotlaká část pracuje s průtokem 150 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ruční regulací.

Cisterna je vybavena datovou sběrnicí pro řízení provozu účelové nástavby.

Na horní pochozí plošině je prvek pro připojení lafetové proudnice.

Pro osvětlení místa zásahu je ve voze zabudován pneumaticky vysouvaný stožár se dvěma 1000W světlomety, napájený z elektrocentrály v levé přední schráně. Okolí vozu osvětlují LED světlomety, částečně zapuštěné do obou boků a zadní části nástavby.

Rozměry a hmotnosti

Tatra je nalakována jen do běžného červeného odstínu RAL 3000. Její délka je 8 280 mm včetně lanového navijáku, široká je 2 550 mm a vysoká 2 950 mm. Světlá výška pod nápravami je 290 mm a přebrodí vodu do hloubky až 800 mm.

Celková přípustná hmotnost vozu je 18 000 kg, provozní pak jen 12 500 kg.

Sdílet