Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Smilovy Hory – Františkově hořela stodola, s plameny bojovalo pět hasičských cisteren

K požáru vyjeli necelé dvě hodiny po půlnoci (1:42 hodin) dne 20. dubna 2017 profesionální hasiči ze stanice Tábor do obce Smilovy Hory, části obce Františkov, kde byl ohlášen požár stodoly. Operační důstojníci svolali také jednotky SDH obcí Mladá Vožice a Smilovy Hory.

Celkem bylo k hořící stodole povoláno pět cisteren a automobilová plošina. Průzkum na místě ukázal, že hoří stodola o půdorysu 11 × 7 metrů, a to v plném rozsahu. Plameny šlehaly skrz střechu.

Hasiči okamžitě natáhli hadicové vedení a zahájili hasební práce. Vodu na požářiště hasiči dodávali kyvadlovou dopravou. Požár ničil především střechu a krov, které se částečně propadly. Před půl třetí ranní velitel zásahu nahlásil, že požár je pod kontrolou zasahujících jednotek.

Podařilo se před požárem uchránit obytnou část stavení stojící v bezprostřední blízkosti hořící stodoly. Poté byla zpět na základnu odeslána táborská automobilová plošina, ostatní jednotky pokračovaly v dohašování krovu a střechy.

Před osmou hodinou dopolední bylo požářiště předáno majiteli a zásah hasičů ukončen. Požár způsobil škodu na stodole včetně vybavení 500 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet