Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět zachránili vodní tok před naftou, tentokrát v Rychalticích

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Frýdku-Místku a Nového Jičína zasahovaly od páteční půlnoci do půl čtvrté sobotního rána 21. 2. 2009 u dopravní nehody kamionu DAF s prázdným mrazírenským návěsem, který skončil ve svodidlech na mostě v Rychalticích (část obce Hukvaldy).

Hasičům se podařilo zabránit úniku nafty z kamionu do řeky Ondřejnice. Je to již podruhé během tří dnů na Frýdecko-Místecku, co profesionální záchranáři přispěli k záchraně životního prostředí.

Z proražené palivové nádrže kamionu unikalo zhruba 650 litrů nafty, hasiči přečerpali do nádob asi 250 litrů nafty, zbytek vytekl na komunikaci ještě před příjezdem jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, kterému byla nehoda ohlášena pozdě.

Hasiči zajistili kamion před požárem, vyteklou naftu na komunikaci a pod mostem (nafta stékala pod most přes svody pro odtok vody z mostní konstrukce) zasypali sorbentem zhruba plochu 60 metrů čtverečních, kontrolovali stav vodního toku, kam naštěstí mimo chladicí kapaliny nic dalšího nevyteklo.

Při vyprošťování kamionu museli rozbrušovačkou rozřezat svodidla a zábradlí na mostě, do nichž se tahač DAF zaklínil. Vozidlo vyprošťovala soukromá firma ve spolupráci s hasiči. Na místě měli hasiči mj. sorbentový kontejner a chemický automobil.

Na místo byli povoláni pracovníci Povodí Odry, kteří zajistili firmu Ekoaqua, odboru životního prostředí frýdeckomísteckého magistrátu, Správy silnici Moravskoslezského kraje s kartáči pro zametení komunikace po smetení nasáklého sorbentu. Hasiči pak místo nehod předali Povodí Odry. Návěs odvezl náhradní tahač.

Čtyři jednotky profesionálních hasičů se postaraly ve čtvrtek 19. 2. 2009 ráno o záchranu potoka na rychlostní silnici R48 u Horních Tošanovic před naftou, která unikala z proražené palivové nádrže polského nákladního automobilu Volvo. Ten havaroval na mostě přes potok. O proražení nádrže se „zasloužila" až polská odtahová služba při vyprošťování ze středových svodidel.

Velitel hasičského zásahu ocenil velmi dobrou spolupráci s Policií ČR, která rychlostní komunikaci úplně uzavřela a odkláněla dopravu, se Správou silnic Moravskoslezského kraje, jejíž pracovníci (autogen) ve spolupráci s hasiči (rozbrušovačky) odstranili středová svodidla. Na místě byli také pracovníci odboru životního prostředí frýdeckomísteckého magistrátu a Povodí Odry, kteří zajistili sanační firmu Ekoaqua na odtěžení zeminy pod R48.

Zasahující jednotky HZS MSK ve čtvrtek: Frýdek-Místek, Třinec, Nošovice a Ostrava-Zábřeh. Na místě byly dva vyprošťovací automobily (Mercedes Benz Bizon a Tatra 815), sorbentový kontejner, chemický automobil a pojízdná dílna.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet