Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karlovarská tísňová linka opět pomáhala v zahraničí, muži v Norsku spadl kamarád z lodi do moře

Operátoři linky 112 a také zdravotničtí záchranáři z linky 155 z Karlových Varů dokázali na dálku pomoc muži, který v Norsku spadl z lodi do moře

Na tísňovou linku 112 zavolala v neděli 30. dubna 2017 po poledni žena s tím, že se její přítel v Norsku ocitl v nouzi. Podle telefonátu došlo k pádu jeho kamaráda z lodě do moře, zřejmě se chvíli topil a potřebuje pomoc. Na norské tísňové lince údajně neuměl s lidmi z lodi nikdo komunikovat v angličtině ani němčině.

Operátoři linky 112 se spojili s mužem v Norsku, zjistili místo události u města Rörvik a především zjistili stav muže, který potřeboval pomoc. S pomocí dalších rybářů se jej podařilo dostat z moře zpět do lodě, přesto se zdálo, že se jeho zdravotní stav zhoršuje, pravděpodobně z podchlazení.

K hovoru tak byla přidána i karlovarská záchranná služba, kdy operátorka linky 155 na dálku muži poradila další postup ohledně ošetření.

Mezitím operační důstojník z operačního střediska hasičů v Karlových Varech zavolal na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Oslo, předal veškeré dostupné informace a požádal o spolupráci. Pracovníci velvyslanectví se pak již spojili přímo s mužem v Norsku a poskytli mu veškerou potřebou pomoc.

Nejedná se o první případ, kdy operátoři české tísňové linky pomáhali českým turistům nebo českým pracovníkům v zahraničí.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet