Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kostel sv. Václava v Křižanově hostil tradiční slavnostní mši k uctění památky patrona hasičů sv. Floriána

Četa 11 praporečníků se zástavami a 120 uniformovaných hasičů z okrsku Křižanov, Velké Meziříčí, Měřín a k tomu četní farníci zaplnili v sobotu 29. dubna 2017 kostel sv. Václava v Křižanově, na tradiční slavnostní mši svaté k uctění památky patrona hasičů sv. Floriána, kterou pořádaly sbory dobrovolných hasičů okrsku Křižanov.

Mši sloužil kněz a hasič z JPO II Jaroměřice nad Rokytnou R.D. Mgr. Tomáš Holcner. V jeho homilii zaznělo: „Hasiči jsou ti, co vždycky pomůžou, hasiči na Vysočině jsou postaveni na hodnotách pomáhat bližním, jsou nositeli kultury a tradice, jsou lidé, kteří se obětují, jsou v protikladu proti konzumu. Hasiči nezištně pomáhají, to je projev evropské kultury.“

Zároveň poděkoval, že hasiči nežijí pro sebe, ale pro druhé. Pronesl modlitbu za zemřelé členy hasičských sborů. Mše byla obětována i k liturgické památce sv. Kateřiny, patronky Evropy.

Po mši se vydal průvod hasičů k hasičské zbrojnici, kde následovalo malé pohoštění. Příští svatofloriánská mše se odehraje v kostele sv. Jana Křtitele v Měříně.

Mgr. David Dvořáček
Sdílet