Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U obce Vlkava havaroval autobus s dětmi, zraněno je osm osob

V úterý 2. května 2017 dvě minuty po deváté hodině přijala operátorka tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o dopravní nehodě autobusu plného dětí, který se na konci obce Vlkava směrem do Nymburka převrátil na bok.

K místu události dle poplachového plánu vyslal operační důstojník profesionální hasiče ze stanic Benátky nad Jizerou, Mladá Boleslav a Nymburk.

Při příjezdu prvních jednotek byla už většina ze 41 dětí a čtyř dospělých mimo vozidlo, pomohli jim okolo jedoucí řidiči. Hasiči pomocí nastavovacích žebříků vyndali z autobusu zbylé pasažéry a společně se zdravotnickou záchrannou službou se zapojili do kontroly všech cestujících.

Pro nejvážněji zraněnou osobu, což byla jedna z učitelek, byl vyslán vrtulník letecké záchranné služby, který ji transportoval do nemocnice v Praze. Sedm lehce zraněných dětí převezly sanitky na ošetření a kontrolu, také lehce zraněný řidič autobusu byl po ošetření ponechán na vlastní žádost na místě.

K události zamířil také evakuační autobus z HZS Mladá Boleslav, který odvezl většinu osob do nedaleké obce Újezd, kde jim bylo v místní sokolovně poskytnuto zázemí. Na místě zasahovali také členové posttraumatického týmu a psychologové.

Hasiči následně asistovali specializované firmě při vyprošťování havarovaného autobusu a po jeho přetočení na kola uklidili silnici. Příčina nehody je předmětem dalšího vyšetřování Policie ČR.

Sdílet