Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těžká dopravní nehoda na Berounsku

Dne 22. 2. 2009 ve 14:09 byla vyslána jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou rychlý zásahový automobil RZA-VW, cisternová automobilová stříkačka CAS 20-Iveco a velitelský automobil VEA-Hyundai společně s jednotkou SDH města Králův Dvůr s velitelským automobilem Lada Niva spolupracovala se zdravotnickou záchrannou službou a Policií ČR u dopravní nehody osobního automobilu na silnici mezi Zdicemi a Levínem u firmy Kostal.

Po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že došlo k čelnímu nárazu osobního automobilu Renault Megane do betonového mostku v příkopě. Vozidlo bylo mimo komunikaci levou stranou opřeno o můstek, uvnitř vozidla byla zaklíněna řidička, spolujezdec v bezvědomí.

V havarovaném vozidle se při příjezdu složek IZS na místo nacházel ještě pes, který znemožňoval zásah, při jeho zajišťování došlo ke kousnutí příslušníka přes zásahovou rukavici do ruky. Pes byl dočasně umístěn do kabiny vozidla RZA.

Před příjezdem ZZS byly osádce havarovaného vozidla nasazeny krční límce. Už ve vozidle byla zahájena resuscitace řidiče, na které se střídal lékař ZZS i hasiči. Vyprošťování osob z vozidla bylo zahájeno až na pokyn lékaře, bylo použito hydraulické vyprošťovací nářadí z obou vozidel (2 x hydraulické nůžky, střihač pedálů a 2 x rozpěrný válec). Pomocí hydraulických nůžek hasiči odstřihli B-sloupek s dveřmi a za použití SCOOP rámu transportovali muže z vozidla. Zraněné ženě byla nasazena kyslíková maska, nicméně její vyproštění bylo technicky možné až po vyproštění muže, pro vytvoření cesty bylo nutné odstranit střechu a sloupek a rozpěrnými válci odtlačit palubní desku. Opětovně byl použit SCOOP rám a pro úplné uvolnění ženy bylo nutné střihačem pedálů odstranit spojkový pedál.

U muže se přes veškeré úsilí nepodařilo obnovit základní životní funkce – lékař konstatoval smrt, zraněná žena byla transportována vrtulníkem letecké záchranné služby k nemocničnímu ošetření.

Po příjezdu jednotky SDH města Králův Dvůr s odchytovou soupravou byl zajištěn pes z vozidla RZA. Po zadokumentování dopravní nehody službou kriminální policie a vyšetřování bylo vozidlo vyproštěno pomocí navijáku z CAS20, byl proveden posyp uniklých provozních kapalin a jednotka se po téměř dvouhodinovém zásahu vrátila zpět na základnu.

Zálohu pro zásah na dálnici provádělo vozidlo RZA ze stanice HZS Středočeského kraje v Hořovicích, které bylo dočasně dislokováno ve Zdicích. V průběhu zásahu vyjel ve 14:36 hodin ze stanice Beroun automobilový žebřík AŽ30 na další událost – otevření rodinného domu v Suchomastech s podezřením na úmrtí, toto se však nepotvrdilo. Při souběhu událostí byla povolána na stanici Beroun jako záloha CAS K25-Liaz jednotky SDH města Králův Dvůr.


mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař


-swo-

Sdílet