Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Libereckém kraji o víkendu nuda nebyla

Od pátku 20. do neděle 22. února 2009 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 28 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 6 osob a jedna osoba zemřela.

Od pátku 20. do neděle 22. února 2009 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 28 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 6 osob a jedna osoba zemřela.






Území okresu Česká Lípa

V opuštěném domě hořela rašelina

V sobotu 21. února 2009 byl v 15:08 hodin nahlášen na operační středisko hasičů dým vycházející z opuštěného domu ve Stružnici – Jezvé na Českolipsku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa a jejich dobrovolní kolegové z místní jednotky. Na místě byl zjištěn kouř vycházející z prvního patra domu. Dalším průzkumem bylo nalezeno ohnisko požáru – žhnoucí zahradní rašelina nanošená do jedné z místností o vrstvě cca 20 cm. Požárem byl již zasažen i mezistropní prostor pod podlahou. Žhnoucí rašelinu hasiči vyházeli z oken místnosti do sněhu před dům. Následně byla rozebrána podlaha a požár byl likvidován jedním vysokotlakým vodním proudem. Zakouřené prostory domu byly odvětrány za použití přetlakového ventilátoru. V 16:39 hodin byli z důvodu dohlídky na místě ponecháni dobrovolní hasiči ze Stružnice a profesionální hasiči se vrátili na svoji základnu.

Tragická dopravní nehoda pod Bezdězem

Hydraulické vyprošťovací zařízení museli hasiči použít při vyproštění účastníků dopravní nehody dvou osobních automobilů v sobotu 21. února 2009 krátce po 21. hodině u obce Bezděz na Českolipsku. Dvě těžce zraněné osoby byly ošetřeny ZZS, u třetí osoby bohužel lékař konstatoval smrt. Hasiči pomohli s naložením zraněných osob do sanitek a u vraků vozidel provedli protipožární opatření. K úniku provozních kapalin nedošlo.


Území okresu Jablonec nad Nisou

Tři sražené osoby u sklárny v Desné

V pátek 20. února 2009 v 17:57 hodin byla na tísňovou linku 112 ohlášena dopravní nehoda v Desné na Jablonecku. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Velké Hamry. Po příjezdu hasiči zjistili, že se jedná o nehodu, při níž řidič osobního vozidla srazil tři osoby na vozovce a z místa nehody ujel. Dvě osoby byly zraněny těžce a jedna lehce. Hasiči byli nápomocni ZZS při ošetření zraněných a jejich transportu do sanitních vozidel. Do doby naložení zraněných do vozidel ZZS byl provoz na komunikaci v obou směrech zastaven. Následně se hasiči vrátili zpět na základnu.

Sobota s vůní nafty

V sobotu 21. února 2009 v 08:11 hodin oznámila na operační středisko hasičů jablonecká Městská policie únik pohonných hmot od kruhového objezdu v Jabloneckých Pasekách přes město směrem na Turnov. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze Jablonec n. N. Dalším průzkumem bylo zjištěno, že skvrna se táhne z Jablonce n. N. po výpadovce do Rychnova u Jablonce n. N. a dále až do obce Pulečný v délce více než 11 km. Následně byly na zasypávání skvrny povolány dobrovolné jednotky z Jablonce n. N. – Jabloneckých Pasek, Jablonce n. N. – Proseče n. N. a Rychnova u Jablonce n. N. Po vyčerpání určeného sorbetu v okrese Jablonec n. N. byli o dodání dalších 300 kg sorbetu požádáni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec. Celkem bylo spotřebováno cca 620 kg sorbetu.

K dalšímu, tentokrát už ne tak rozsáhlému, úniku nafty vyjeli v 17:31 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonec n. N. do Rychnovské ulice v Jablonci n. N. – Kokoníně. V tomto případě se jednalo o drobný únik z osobního automobilu.


Území okresu Liberec

Nezbedná elektřina

Podivné jiskření ze stožáru vysokého napětí vedle rychlostní komunikace R35 u sjezdu na obec Sychrov doprovázené silným hučením bylo na tísňovou linku 112 ohlášeno v pátek 20. února 2009 v 00:05 hodin ráno. Do udaného prostoru vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanic Turnov a Liberec. Turnovská jednotka vyčkala na místě do příjezdu pracovníků rozvodných závodů a odstranění závady. Liberečtí hasiči se vrátili na svou základnu.


Území okresu Semily

Náklaďák skončil v příkopě

Jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Turnov vyjela v pátek 20. února 2009 k dopravní nehodě nákladního automobilu do Turnovské části Kobylka. Po průzkumu automobilu nakloněného nad příkopem nebylo zřejmé, jestli z něho neunikají provozní kapaliny. Vyprošťovací automobil nadzvedl zadní část nákladního automobilu a pomocí navijáku vytáhl celý nákladní automobil na vozovku. Po prohlídce vozidla a příkopu bylo zjištěno, že provozní kapaliny neunikají ani nehrozí další únik, což dříve nebylo vlivem velkého množství sněhu možné. Po dohodě s PČR se jednotka vrátila na základnu.



Info: kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-wap-

Sdílet