Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slet čarodějnic v Řečanech nad Labem a Labětíně poprvé ukázal novou hasičskou Tatru Míšu

V Řečanech nad Labem se v poslední dubnový den roku 2017 neslétly jen čarodějnice, ale hasiči také poprvé ukázali občanům nově zakoupené hasičské vozidlo CAS 32 Tatra 815.

Nová chlouba JSDH Řečany nad Labem byla pojmenována „Míša“. Tímto hasiči vyjádřili díky paní starostce, které si za její snažení při nelehké administrativě a hledání nového zásahového vozidla moc váží.

Téměř „novou“ CAS 32 Tatru 815 si hasiči přivezli v červenci roku 2016, zasahovat s ní budou v Řečanech, Labětíně a okolních obcích.

Vozidlo prošlo částečnou rekonstrukci a dovybavení dle přání členů výjezdové jednotky. Poděkování patří veliteli JSDH Marku Suchánkovi, který při úpravách strávil spoustu svého volného času i dalším lidem, kteří se na práci podíleli. Nová Tatra nahradí letitou LIAZku CAS 25 RTHP, která byla odprodána do obce Křičeň.

Obce si uvědomují, že hasičské výjezdní jednotky obcí jsou nedílnou součástí bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a součástí integrovaného záchranného systému. Často se ale ozývá, že jejich financování ze strany státu je opomíjeno. Přitom jsou hasiči jedni z prvních, kteří zasahují a chrání zdraví a majetek našich obyvatel, zasahují v krizových situacích, při povodních a dalších událostech.

Získání dotace na nové vozidlo, techniku nebo zázemí je ale pro menší obce obtížné. V každém kraji jsou jiné podmínky pro čerpání dotací a prostředky krajů na ně jsou taktéž velmi omezené. Ty obce, které přímo zřizují výjezdní jednotky a nemají tuto povinnost splněnou prostřednictvím jiné obce, se dostávají často do „skřipce“, kdy musí zabezpečit funkčnost výjezdní jednotky a při tom dodržovat další povinnosti vyplývající ze zákonů či vyhlášek, čímž se navyšují náklady na její udržení.

Často se jedná o zbytečné byrokratické zatížení a umělé zvedání nákladů obce. Do budoucna je nutné se touto problematikou více zabývat a vytvořit si funkční a pevné zázemí pro ochranu obcí v krizových situacích a lépe zabezpečit financování těchto složek.

řekla k novému vozu starostka Řečan Ing. Michaela Matoušková, MPA.

Miroslav Tkáč
JSDH Řečany nad Labem
Marek Suchánek – velitel JSDH
Foto: Vladimír Urlich – člen JSDH a starostka Řečany nad Labem
Sdílet