Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Terrno v Novém Oldřichově má terénní kola, cisternu hasičům dodala firma Kobit

Z projektu Evropské unie „Naši dobrovolní hasiči – zodpovědnost pro budoucnost ve společném domově Evropa – dodávka cisternové automobilové stříkačky (CAS) a transportního vozidla“ získali hasiči v Novém Oldřichově novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra 815 Terrno.

Automobil za 7 175 300 korun včetně DPH dodala hasičům firma KOBIT-THZ.

Podvozek

Cisternová automobilová stříkačka je postavena na tradičním tatrováckém hasičském šasi R55, nezvykle jsou však použita větší „terénní“ kola 14R20, které se u tohoto typu podvozku vyskytují bohužel jen sporadicky. Na zadní nápravě je v této verzi jednomontáž.

Automobil je poháněn vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem Tatra o výkonu 325 kW splňujícím emisní normu Euro 5 pomocí selektivní katalytické redukce. O převody se stará mechanická převodovka s automatizovaným řazením.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 800 mm, světlá výška pod nápravou je díky zmíněným kolům 350 mm.

Na přední části vozidla je namontován vyprošťovací naviják o tažné síle 5,5 tuny. Naviják je vybaven pojistkou proti přetížení a automatickým ukládáním 30metrového lana. Pod nárazníkem je asanační lišta se třemi hubicemi.

U dveří řidiče je 24V zásuvka pro dobíjení akumulátorů a přípojka pro doplňování tlakového vzduchu.

V kabině je nainstalována analogová radiostanice, její druhé obslužné místo je v zadní části vozu u ovládacího panelu čerpadla. Pro uložení svítilen a ručních radiostanic slouží dvě čtveřice dobíjecích úchytů.

Osvětlení interiéru disponuje dvěma režimy – intenzivním a se sníženou svítivostí v zelené barvě.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů.

Nástavba

Konstrukce účelové nástavby je vyrobena ze sendvičových panelů z lehkého kovu s prizmatickými šroubovými a lepenými spoji. Konstrukce je samonosná bez dalších vnitřních vzpěr a nosných sloupů vně účelové nástavby.

Prostor pro uložení čerpací jednotky v zadní části účelové nástavby je vybaven dveřmi, které se otevírají směrem nahoru. Tyto výklopné dveře jsou vybaveny roletkou z lehkého kovu pro možné otevření stanoviště s čerpací jednotkou bez vyklopení dveří.

Vnitřní prostory pro uložení požárního příslušenství v účelové nástavbě a čerpacího zařízení jsou osvětleny neoslňujícím světlem, které se automaticky rozsvítí při otevření úložných prostor a po jejich uzavření se automaticky zhasne.

Osvětlovací stožár lze vysunout až do výše 5 metrů nad úroveň terénu, jeho hlavice je osazena čtyřmi 500W reflektory. Osvětlení prostoru okolo účelové nástavby je zajištěno vně umístěnými LED světly na bocích.

Čerpací zařízení THZ 3000 dosahuje jmenovitého průtoku 2 000 litrů za minutu při nízkotlakém a 150 litrů za minutu při vysokotlakém režimu. Vývěva je automatická, přiměšovací zařízení ruční.

Průtokový naviják vysokotlaké části požárního čerpadla je vybaven elektrickým pohonem pro zpětné navíjení hadice a umístěn je v pravé zadní části.

Plnící a výtlačná hrdla jsou od sebe barevně odlišena, aby nemohlo dojít k záměně při připojení vedení.

Stupačky účelové nástavby mají nosnost 250 kg a slouží zároveň jako uzávěr spodní části úložného prostoru předních schrán s roletami.

Nádrž na vodu má objem 3 000 litrů na pěnidlo 200 litrů.

Pro barevnou úpravu CAS je použita červená barva pouze v odstínu RAL 3000.

Sdílet