Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru zemědělského objektu v obci Cerhenice na Kolínsku

Čtyři minuty před půlnocí byl dne 6. května ohlášen na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje požár bývalé sýpky v areálu bývalého zemědělského družstva v Cerhenicích na Kolínsku.

Vzhledem k množícím se telefonátům od oznamovatelů a bližšímu dopřesnění, že v blízkosti požáru se nachází čerpací stanice pohonných hmot, vyhlásil operační důstojník ihned druhý stupeň požárního poplachu.

K místu události tak zamířily jednotky profesionálních hasičů ze stanic Kolín, Poděbrady, dobrovolné jednotky SDH Cerhenice, Pečky, Plaňany, Ratenice, Poříčany, Sadská a jednotka podniku Paramo a.s. Kolín.

V době příjezdu první jednotky byla požárem zasažena 1/3 budovy o rozměrech zhruba 20 × 30 metrů ve které bylo uskladněno balíkové seno. Požár se dále rozšiřoval do další části objektu, kde byly uskladněny zemědělské stroje a vybavení.

Hasičům se včasným zásahem pomocí čtyř C proudů a vysokotlaku podařilo zabránit rozšíření požáru jak do zbytku budovy, tak i na okolo stojící kamion a benzínovou čerpací stanici. Zároveň bylo v obci zřízeno čerpací stanoviště, odkud byla kyvadlově dopravována voda.

Po příjezdu majitele byl domluven traktorobagr s jehož pomocí začalo být vyváženo zasažené seno na volné prostranství, kde bylo následně rozhrabáno a dohašeno. Krátce po páté hodině byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru, kdy následně došlo i redukci zasahujících jednotek.

Na místě byla do dopoledních hodin ponechána místní jednotka na dohlídku. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování v dopoledních hodinách na místě proběhlo ohledání psem na akceleranty. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 400 tisíc korun.

Sdílet