Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru v areálu technických služeb v Březnici na Příbramsku

V úterý 9. května 2017 po obědě byl ve 13 hodin a 17 minut oznámen na tísňovou linku středočeských hasičů požár v areálu Technických služeb města Březnice na Příbramsku.

K události byla vyslána prakticky celá směna C ze stanice Příbram, které vyjely na pomoc jednotky SDH obcí Březnice, Chrást, Hvožďany a Rožmitál pod Třemšínem.

Ihned po příjezdu prvních jednotek na místo bylo zřejmé, že požár je většího rozsahu. Velitel zásahu proto nechal vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu a zároveň požádal o posily. Ty vyrazily v rámci mezikrajské výpomoci z Jihočeského kraje – profesionální jednotka z Blatné a dobrovolné sbory z Mirovic a Bělčic.

Celkem se tak k požáru sjelo kromě výškové techniky a speciálních vozidel deset cisternových automobilových stříkaček. Kvůli odpojení elektřiny a plynu byli přizváni také technici rozvodných závodů a plynárenská pohotovost.

Vlastní zásah v dýchací technice byl poměrně složitý, neboť samotný areál byl velice členitý a bylo v něm několik skladů a hal s různými stroji a materiály, šatny zaměstnanců a další provozy, včetně tiskařské firmy. Z části objektů se hasičům podařilo zavčasu vynést některá zařízení.

Dlouho se však jednotkám nedařilo nalézt ohnisko požáru, protože plameny z nízké střechy, kde v úterý probíhala oprava lepenkové střechy, přeskočily na vyšší objekt. Tam se dostaly pod konstrukci dlouhé střechy, která byla zakryta plechovými šablonami. Ta se později i celá propadla. Hasiči se soustředili také na ochranu sousedních navazujících budov, neboť hrozilo reálné nebezpečí rozšíření požáru i na ně.

Požár dostaly jednotky pod kontrolu v 15.38 hodin a následně vyhledávaly skrytá ohniska, která dohašovaly. Potřebná hasební voda byla čerpána na nedalekém zdroji v centru Březnice. Kolem půl šesté začal velitel zásahu s první redukcí sil a prostředků a v 19.25 hodin ohlásil operačnímu středisku likvidaci.

Na místo se dostavil i krajský vyšetřovatel, který se se svým příbramským kolegou shodl na nejpravděpodobnější příčině vzniku požáru, kterou bylo zanedbání bezpečnostních předpisů při lepení hydroizolační vrstvy na střeše. Se správcem objektu pak vyčíslili přímé škody na 6 milionů korun, uchránit se však podařilo hodnoty v částce 10 milionů. Pozitivem náročné dlouhé akce je, že nikdo nebyl zraněn. Dohlídka požářiště do druhého dne byla domluvena s místní dobrovolnou jednotkou.

Foto: HZS Středočeského kraje
Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet