Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S financováním Tatry pro obec Hora Svaté Kateřiny pomohla Evropská unie

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Hora Svaté Kateřiny zařadila do svého vozového parku novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terrno. S financováním vozu za 5 793 480 korun včetně DPH pomohla Evropská unie, zářivě červenou tatrovku dodala do obce firma Kobit.

Podvozek

Čtyřkolové šasi R55 z kopřivnické továrny je poháněno vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem Tatra o výkonu 325 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 5, používá k tomu systém selektivní katalytické redukce s nádrží na močovinu na levé straně za kabinou.

Mechanická čtrnáctistupňová převodovka je řazena bohužel jen manuálně, hnací sílu od motoru přenáší standardně na kola zadní nápravy, pohon přední je připojitelný. Všechny diferenciály disponují uzávěrkou.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Na levé straně kabiny je 24V přípojka pro dobíjení akumulátorů a přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu.

Čtyřdveřová kabina je vybavena nezávislým naftovým topením, v opěradlech zadní řady sedadel jsou držáky pro dýchací přístroje Saturn S7.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena plechem. Osvětlení okolí zajišťují LED světla zapuštěna do okapových lišt na obou bocích a v zadní části.

Místo zásahu lze nasvítit osvětlovacím stožárem. Ten je pneumaticky výsuvný a disponuje i funkcí automatického zaparkování při odjištění ruční brzdy automobilu.

Na střeše nástavby je instalována odnímatelná lafetová proudnice.

Čerpací zařízení THZ 3000 umožňuje zásah nízkým nebo vysokým tlakem vody, popřípadě kombinovaný provoz. Jeho jmenovitý výkon je při tlaku 10 barů 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 150 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.

Sdílet