Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jičíně mají v provozu dvě nové cisterny

Dnes (25. února 2009) dopoledne byla v areálu požární stanice v Jičíně slavnostně uvedena do provozu nová zásahová technika Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje (HZS Královéhradeckého kraje).

Dnes (25. února 2009) dopoledne byla v areálu požární stanice v Jičíně slavnostně uvedena do provozu nová zásahová technika Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje (HZS Královéhradeckého kraje).

Jednalo se o dvě cisternové automobilové stříkačky (CAS) na podvozku Tatra Terrno 4×4 a Mercedes – Benz. Současně byly do provozu uvedeny také dvě nové cisterny MAN Hasičského záchranného sboru podniku Čepro Cerekvice.

Jedna z cisteren je speciálně vyrobena a upravena na zásahy při likvidaci nebezpečných látek. Nová vozidla uvedli do provozu starosta města Jičín Martin Puš, ředitelka Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Ivana Křečková, ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje František Mencl a další významní představitelé místní správy a samosprávy.

CAS 20/3400210-S2T na podvozku Tatra Terrno 4×4 byla zakoupena z investičních prostředků Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje s tím, že Město Jičín přispělo částkou 1 milion korun ze svého rozpočtu. CAS 15 M2Z Mercedes – Benz Atego 4×4 převzal HZS Královéhradeckého kraje společně s dalšími třemi cisternami v prosinci 2008 v rámci zvláštního rozpočtového programu Ministerstva vnitra „Periodická obnova základní požární techniky jednotek zařazených do plošného pokrytí". Nové požární automobily by měly jednotkám Hasičského záchranného sboru České republiky sloužit pět let a poté je plánováno jejich převedení na vybrané obce pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí. Obě vozidla budou sloužit na stanici v Jičíně.

Popis a technické údaje
CAS 20/3400/210-S2T Tatra Terrno 4×4 CAS Cisternová automobilová stříkačka 20

výkon čerpadla 2000 l /min
obsah nádrže na vodu v litrech 3400
obsah nádrže na pěnidlo v litrech 2100
hmotnostní třída ( vozidlo nad 14 t) S
smíšení podvozek ( silnice + terén ) 2
technické provedení T

Podvozek: Tatra Terrno 4× 4 ( s pohonem všech kol )
Kabina počet míst k sezení: 1+5
Hašení nízkotlak: 2000 l/min při 1 MPa
vysokotlak: 250 l/min při 4 MPa
Výbava vozidla: základní technické prostředky pro hašení vodou, těžkou a střední pěnou a další speciální a pomocné prostředky, přetlaková ventilace, elektrocentrála, osvětlovací stožár , motorová a rozbrušovací pila, dýchací technika VDP Pluto, křísící přístroje Saturn OXY a RK 34, obleky proti sálavému teplu a protichemické obleky OPCH 90, vakuové dlahy a nosítka, zvedací vaky se zvedací sílou až 40 tun a detekční technika. Na přídi vozidla je i lanový naviják pro zásahy u dopravních nehod s tažnou sílou 5400 kg. Vozidlo splňuje emisní podmínky EURO IV.
Cena vozidla: 6,976.732,– včetně DPH

Popis a technické údaje
CAS 15 Mercedes – Benz Atego 4×4

Motor: 6,3 l TDi 188 kW
Celková hmotnost: 14 000 kg
Objem cisterny: 2 200 l vody, 135 l pěnidla
Osvětlovací stožár: pneumatický 4 × 500 W
Vozidlo je určeno k dopravě požárního družstva 1 + 5.



Foto: HZS Královéhradeckého kraje
por. Bc. Martina Žahourková, tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraj
e

Sdílet