Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Novém Jičíně proběhl slavnostní slib nových příslušníků HZS MSK, zároveň byly předány medaile za věrnost

V sobotu 13. května 2017 proběhlo v Novém Jičíně, v prostoru malebného náměstí, slavnostní shromáždění hasičů a vzácných hostů u příležitosti slibu nových příslušnic a příslušníků HZS MSK. Zároveň byly předány medaile za věrnost III. a II. stupně dlouholetým příslušnicím a příslušníkům HZS MSK.

Úderem deváté hodiny ranní byl dán velitelem povel k nástupu „nováčků“ a „oceněných“ do nástupového tvaru. Za účasti představitelů Moravskoslezského kraje a města Nového Jičína, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, ostatních složek IZS, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a dalších významných hostů zde složili slavnostně slib příslušníci HZS Moravskoslezského kraje, kteří nastoupili do služebního poměru v průběhu posledního roku. Zároveň byly předány medaile za věrnost III. a II. stupně.

Ke shromážděným nejdříve promluvil plk. Ing. Vladimír Vlček, Ph. D., ředitel HZS Moravskoslezského kraje. Ve svém proslovu ocenil práci hasičů jako takovou, vyzdvihl věrnost k HZS u oceněných a novým příslušníkům popřál minimálně tak dlouhé setrvání ve služebním poměru jako u oceňovaných příslušníků.

Všem poděkoval za přínos pro HZS Moravskoslezského kraje. Poděkoval městu Nový Jičín v čele se starostou města PhDr. Jaroslavem Dvořákem za možnost pořádat tuto slavnostní akci. Vyjádřil také přání, aby se hasiči vždy v pořádku vrátili zpět ke svým blízkým.

Jako druhá promluvila zástupkyně Moravskoslezského kraje, členka rady Moravskoslezského kraje a zastupitelka Moravskoslezského kraje, paní Radomíra Vlčková.

Ve svém proslovu k nastoupeným příslušníkům vyzdvihla vysokou prestiž a dobré jméno hasičů, všem poděkovala za přínos k bezpečnosti občanů a rovněž vyjádřila přání, aby se vždy vrátili zpět ke svým blízkým. Práci hasičů zhodnotila jako velice těžkou, ale mimořádně přínosnou.

Následně k nastoupeným hasičům promluvil pan PhDr. Jaroslav Dvořák, starosta města Nový Jičín, který všechny přítomné přivítal v historickém městě Nový Jičín, poděkoval za práci a vyjádřil přání, aby se hasiči vždy v pořádku vrátili zpět na své stanice.

Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu služby budu nestranný a budu důsledně dodržovat právní a služební předpisy, plnit rozkazy svých nadřízených a nikdy nezneužiji svého služebního postavení.

Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.

Služební slib byl stvrzen sborovým „tak přísaháme“. Slib skládalo v prostorách historického centra Nového Jičína celkem 25 nových příslušnic a příslušníků HZS MSK.


Po skončení státní hymny České republiky byli oceněni dlouholetí příslušníci HZS MSK za věrnost. Celkem 67 příslušnic a příslušníků HZS MSK převzalo z rukou ředitele HZS Moravskoslezského kraje plk. Ing. Vladimíra Vlčka, Ph. D., členky rady Moravskoslezského kraje a zastupitelky Moravskoslezského kraje paní Radomíry Vlčkové a starosty města Nový Jičín PhDr. Jaroslava Dvořáka medaile za věrnost III. a II. stupně. Byla tak oceněna jejich příkladná práce ve spojení s délkou služby.

Medaile za věrnost III. stupně je udělována příslušnicím a příslušníkům jako ocenění příkladného plnění služebních povinnosti ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce 10 let.

Medaile za věrnost II. stupně je udělována příslušnicím a příslušníkům jako ocenění příkladného plnění služebních povinností ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce 20 let.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet