Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přehled událostí HZS Libereckého kraje ze dne 25.02.2009

Ve středu 25. února 2009 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 12 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, byla zraněna 1 osoba.

Území okresu Česká Lípa: 0 událostí

Území okresu Jablonec nad Nisou: 5 událostí

Tající sníh uvolnil ropné látky

Ve středu 25. února 2009 bylo na tísňovou linku 112 oznámeno zatékání ropných látek na pozemek rodinného domu v Lučanech n. N. na Jablonecku. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonec n. N. a místní dobrovolní hasiči. Jednotky průzkumem zjistily, že se jedná pravděpodobně o ropnou látku již dříve uniklou z projíždějícího automobilu. Látka se vlivem tání sněhu uvolnila a po spádu silnice stékala na pozemek rodinného domu. Hasiči látku zasypali sorbentem a zabránili dalšímu stékání vody na pozemek.

Území okresu Liberec: 6 událostí

Nehoda sanitky s autobusem a osobními automobily

Na žádost ZZS vyjeli ve středu 25. února 2009 ve 13:01 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z libereckých jednotek Růžodol I a Vratislavice n. N. k dopravní nehodě autobusu, sanitního vozidla a pěti osobních automobilů. Po příjezdu hasičů již byla jedna zraněná osoba v péči ZZS. Hasiči u havarovaných vozidel provedli protipožární opatření, zajistili je proti dalšímu pohybu a asistovali při odstraňování vraků. Po ukončení zásahu se hasiči vrátili na své základny. 

Pes dělal psí kusy, jeho záchrana už taková psina nebyla

Ve středu 25. února 2009 v 18:57 hodin na tísňovou linku 112 oznámil zoufalý majitel pád svého psa do hluboké studny v Křižanech – Žibřidicích. Pes dle majitele byl ve studni asi 4 hodiny, je při vědomí a pohybuje se. Na místo byli vysláni křižanští dobrovolní hasiči. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o studnu bez vody, hlubokou cca 18 metrů a místní jednotka nemá technické vybavení pro záchranu psa. Proto byli povoláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec s lezeckým vybavením. Jednotka HZS osvětlila místo zásahu, ustavila trojnožku a jeden hasič byl za pomoci evakuačního zařízení spuštěn na dno suché studny. Velitel zásahu usoudil, že kyslíku je na dně studny dost, proto mohl hasič zasahovat bez dýchací techniky. Přesto po celou dobu záchrany monitoroval stav ovzduší detektorem plynů. Pes byl umístěn do evakuačního trojúhelníku a vytažen spolu se zasahujícím hasičem na povrch, kde si ho převzal šťastný majitel.

Území okresu Semily: 1 událost

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-miw-

Sdílet