Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik leteckých záchranářů HZS JMK a HZS MSK

Ve dnech 25. a 26. 2. 2009 proběhl v oblasti brněnské přehrady další společný výcvik Letecké služby PČR a leteckých záchranářů dvou moravských krajů – Jihomoravského a Moravskoslezského. Jeho cílem bylo procvičit součinnost posádek vrtulníku BELL 412 PČR – LS s hasiči, vyškolenými pro záchranné práce z jeho paluby.

Ve dnech 25. a 26. 2. 2009 proběhl v oblasti brněnské přehrady další společný výcvik Letecké služby PČR a leteckých záchranářů dvou moravských krajů – Jihomoravského a Moravskoslezského. Jeho cílem bylo procvičit součinnost posádek vrtulníku BELL 412 PČR – LS s hasiči, vyškolenými pro záchranné práce z jeho paluby. Cílem byla tentokrát záchrana osob ze skalní plošiny v obtížně přístupném terénu, ke které bylo využito střídavě nosítek a evakuačních smyček, v nichž byli figuranti palubním jeřábem vyzdviženi do vrtulníku.

Vzhledem k faktu, že na základně Brno – Tuřany je od počátku letošního února trvale dislokována dvoučlenná skupina leteckých záchranářů HZS JMK, bylo výcviku využito k ověření doletového času a jeho porovnání s časem dojezdu pozemní techniky. V konkrétním ověřovaném případě dopadlo srovnání ve prospěch vrtulníku, který na místo dorazil asi jednu minutu později než požární automobily, jejichž posádky by ovšem musely poslední zhruba kilometr k postiženým zdolat s veškerým materiálem pěšky, což by jim zabralo dalších deset minut. Pokud připočteme čas, ušetřený leteckým transportem v případě zranění postiženého, je zřejmé, že nasazení letecké techniky je vysoce efektivní a může významně zkrátit čas, v němž se obětem nehod dostane potřebné péče.

Během výcviku byla úspěšně vyzkoušena komunikace záchranáře s posádkou vrtulníku pomocí letecké přilby, připojené k přenosné radiostanici. Přilbu, která zvyšuje bezpečnost záchranných prací pod vrtulníkem zejména za zhoršených vizuálních podmínek (stromy, stavby, tma) pořídila pro potřeby záchranářů HZS Letecká služba PČR a je trvale zařazena do výbavy stroje, dislokovaného na základně Brno – Tuřany.

Ňorek Milan HZS JmK Brno
Foto: Stanislav Kostka HZS MSK


-swo-

Sdílet