Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První „Den otevřených dveří" pro veřejnost u jihočeských profesionálních ha­sičů

U příležitosti „Dne požární bezpečnosti", který vyhlásila Česká asociace hasičských důstojníků, zveme v pátek 13. března veřejnost na „Den otevřených dveří". Tato akce proběhne na většině stanicích profesionálních hasičů v Jihočeském kraji .

Poprvé otevře veřejnosti své brány nově rekonstruovaná centrální požární stanice na Pražské třídě v Českých Budějovicích . V průběhu roku probíhají na požárních stanicích exkurze pro žáky škol jako součást preventivně výchovné činnosti. V této souvislosti stojí za zmínku porovnání čísla celkového počtu požárů, za rok 2008, 1213 s číslem 30, které se týká počtu požárů založených dětmi do 15 let a je tak malým podílem 2,47 procent. Domníváme se , že jde o nízký počet právě z důvodů aktivního preventivně výchovného působení. Dnem otevřených dveří – chceme zpřístupněním prostor stanic oslovit širokou veřejnost, nejen na základě požární prevence.

Návštěvníci se tak budou moci seznámit s pracovním prostředím hasičů, jejich technickým vybavením a získat tak představu o požárních stanicích,

které plní soudobé požadavky na zajištění činnosti hasičů nejen při likvidaci požárů, ale i v rámci integrovaného záchranného systému při ochraně života, zdraví a majetku občanů . Hlavní částí programu bude ukázka technického vybavení konkrétních stanic s výkladem . Např. návštěva polygonu pro výcvik hasičů v dýchací technice, prohlídka cisteren, výškové techniky, zásahové výstroje a výzbroje profesionálního hasiče.

Opomenout nechceme ani již zmíněné dětské návštěvníky, pro které jsou připraveny hry. Zábavnou nebo soutěžní formou se budeme věnovat zásadám chování při požáru, či jiné mimořádné události, varovným signálům, obsahu evakuačního zavazadla, tísňovému volání atd.

Na setkání s Vámi se těší nejen centrální stanice v Českých Budějovicích na Pražské 52b dne 13.3. v pátek v době od 13:00 do 18:00, v Českém Krumlově v Hasičské ul. 125, v Jindřichově Hradci v ul. U Knihovny 11 od 9:00 do 18:00, v Písku ve Vrcovické 222 od 9:00 do 15:00, v Prachaticích ve Slunečné 93 od 8:00 do 14:00, v Táboře v Chýnovské ul. 276 od 9:00 do 15:00. Centrální požární stanice ve Strakonicích pořádá „Den bezpečnosti" v centru města na Velkém náměstí formou taktického cvičení jednotky požární ochrany.

Srdečně Vás všechny malé i velké zveme, hasičské brány otevřeny.

Za HZS Jihočeského kraje
tisková mluvčí
Mgr. Nicole Hovorková

-swo-

Sdílet