Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár udírny, dílny a přístavku rodinného domu v Bílovicích

Dne 1. 3. 2009 v 05:18 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Bílovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bílovic.

Dne 1. 3. 2009 v 05:18 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Bílovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bílovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru udírny, dílny, kůlny a přístavku rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se majitel snažil částečně požár hasit pomocí sněhu, což ale nebylo dostatečně účinné.

Jednotky hasičů přijely k hořícímu domu prakticky současně a jen deset minut od nahlášení na tísňovou linku. Postupně byly rozvinuty dva útočné proudy vody a začala lokalizace požáru. Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření plamenů na blízký rodinný dům a uchránit další nemalý majetek. Hasičům se také podařilo včas z místa požáru zachránit asi pět slepic.

Požár se podařilo lokalizovat asi po pětadvaceti minutách intenzivního hašení, celková likvidace požáru trvala ještě další hodinu. Část střechy dílny se i s krytinou propadla a další část musela být hasiči stržena. Po uhašení plamenů museli hasiči průběžně kontrolovat termokamerou konstrukční prvky a hledat případná skrytá ohniska. Část uskladněných věcí byla hasiči vynesena a dohašena mimo objekt. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že ho nad ránem probudilo praskání materiálu při hoření přístavku. Vyběhl na dvůr a spatřil rychle se rozšiřující plameny od udírny do střechy kůlny. On se snažil požár hasit sněhem a manželka volala na pomoc hasiče.

Plameny se během pár minut dostaly pod střešní konstrukci přístavku, kůlny a dílny. Požár zničil vybavení, stroje, nářadí a uskladněné dřevo. Majitel přiznal, že od včerejšího dne udil maso. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který uskladnil část dřeva nad víko topeniště udírny. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 220.000,– Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek domu za 1 mil. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet