Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Vyškovsku zdokonalovali své dovednosti s motorovými čluny, cvičili i průjezd mezi bójkami

Ve dnech 17. – 18. 5. 2017 se uskutečnil na rybníku Olšovec v Jedovnicích praktický výcvik hasičů z HZS JmK ÚO Vyškov s osvědčením vůdce malého plavidla pod odborným dohledem zástupce Vodní záchranné služby ČČK, z.s. Bc. Daniela Bartoška, DiS.

Výcvik byl zaměřen na zdokonalení schopností hasičů ovládat různě typy motorových člunů z výbavy HZS JmK na klidné hladině např. slalomový průjezd mezi bójkami, schopnost přesně a bezpečně ustavit člun ve vymezeném prostoru. Náplní praktického zaměstnání byl také nácvik vytažení zachraňované osoby z vodní hladiny na palubu člunu.

Na místě byly využity technické prostředky z povodňového kontejneru HZS JmK, který je mj. vybaven dvěma čluny s motory a kompletní výbavou pro práci na vodě pro 12 hasičů.

K zázemí na místě výcviku hasiči využili týlový kontejner, zejména pro přípravu teplých nápojů a ohřev stravy. Oba kontejnery dovezli na místo kolegové ze stanice Tišnov ÚO Brno-venkov, jelikož jsou trvale umístěny v garážích Zařízení Tišnov.

Hasiči, kteří výcvik absolvovali, si zopakovali potřebné znalosti vůdce malého plavidla. Pod odborným vedením zkušeného vodního záchranáře si osvojili nové dovednosti ovládání motorových člunů, které využijí při řešení mimořádných událostí na vodní hladině.

Tímto bych chtěl poděkovat VZS ČČK, z.s. za podporu a odborné vedení výcviku, které vyplývá z dlouhodobé výborné spolupráci HZS JmK a VZS ČČK, z.s.

Děkuji také městysu Jedovnice za povolení k výcviku na rybníku Olšovec a možnosti využít prostory a zázemí ATC Olšovec Jedovnice.

uvedl plk. Ing. Václav Kovář, ředitel ÚO Vyškov

Sdílet