Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po náročném zásahu v CHKO Brdy byl zraněný cyklista letecky transportován do nemocnice

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Příbram, společně s hlídkou Policie ČR a posádkami ZZS, vyjela do Chráněné krajinné oblasti Brdy k záchraně cyklisty, který spadl 3 metry pod úroveň vozovky. Událost byla na operační středisko středočeských hasičů nahlášena v sobotu 20. května 2017 po 15. hodině.

Na místo vyjel velitelský automobil Ford Ranger a cisternový automobil CAS 20 Tatra Terrno. Zásah v místě bývalého vojenského výcvikového prostoru skýtá mnoho nebezpečí oproti standardním událostem.

Zasahující se cestou ke zraněnému cyklistovi museli vypořádat s velmi špatným spojením (jak GSM síť, tak i digitální a analogová rádiová síť), úzkými příjezdovými cestami, na kterých se nevyhnou dvě protijedoucí vozidla, a v neposlední řadě i rizikem spojeným s nevybuchlou vojenskou municí.

Pacient byl při příjezdu hasičů na místo zásahu při vědomí, lékař vzhledem k podezření na poranění páteře na místo povolal vrtulník letecké záchranné služby z Plzně (W3A Sokol), který provozuje Armáda ČR.

Hasiči pomocí speciálních nosítek cyklistu zachránili a ve spolupráci se záchrannou službou pomohli transportovat na 3 kilometry vzdálené letiště.

Operační středisko hasičů mezitím zprostředkovávalo a předávalo informace od velitele zásahu na operační střediska Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby.

Po odletu vrtulníku s pacientem a více než hodinovém náročném zásahu se všichni vrátili na své základny.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet