Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na letecké základně v Čáslavi se uskutečnil Den otevřených dveří, hasiči rozstříhali nového Kodiaqa

V sobotu 20. května 2017 se na letecké základně v Čáslavi konal Den otevřených dveří. Zároveň se oslavovalo 60. výročí založení leteckého pluku. Součástí prezentace v rámci oslav byla i hasičská technika.

Své dva kontejnerové nosiče na podvozcích Scania a MAN zde vystavoval HZSp Škoda auto. RZA na podvozku MB Atego zde vystavovala domácí jednotka letiště Čáslav. Další vystavené vozidlo byla známá CAS 30 T815–7 společnosti THT. Tato technika byla na ploše a každý si ji mohl libovolně prohlédnout. V odpoledních hodinách bylo možné se dostat i do kabiny.

Za páskou v prostoru veřejnosti nepřístupném byly připraveny dynamické ukázky. Jednalo se o ukázku slaňování a záchrany z PP27 T815. Další ukázkou bylo simulování dopravní nehody vozu Škoda Kodiaq.

Byl odpálen airbag a poté se již jeden z hasičů pohodlně usadil a vyprošťování mohlo začít. Přítomní diváci občas zamáčkli slzu za nablýskaného Kodiaqa, který byl nemilosrdně „demolován“ aby mohla být poskytnuta první pomoc jeho zraněnému řidiči.

Poslední ukázkou byl dálkově ovládaný robot LUF60. Bylo předvedeno ovládání tohoto hasícího pomocníka, nikoliv přímo hašení. Na to nebylo počasí a ani zdroj vody.

Přečtěte siHasiči z mladoboleslavské Škody Auto disponují dálkově ovládaným hasicím robotem LUF 60

Při této ukázce již začali ukázky letecké a tím byl výsadek z Mi-171Š. Proto byla ukázka LUG ukončena. Přítomní hasiči HZSp Škoda auto začali sledovat spolu s diváky výsadkáře.

Jeden z nich při přistání byl podfouknut větrem a tak došlo ke zranění dolní končetiny. Zde přítomní hasiči neváhali a poskytli první pomoc. Diváci tak měli možnost vidět reálný zásah.

Pro Požáry.cz
Michal Hylas
JSDH Sloveč
Sdílet