Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka v Bakově nad Jizerou bude zasahovat novou Scanií od firmy WISS Czech

Do Bakova nad Jizerou dodala společnost WISS Czech novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania 6×6. S financováním automobilu za 7 698 262 korun včetně DPH městu pomohla Evropská unie z Integrovaného operačního programu.

Ke slavnostnímu předání přistoupili hasiči 20. května 2017 na místním náměstí. Jako první byla na programu ukázka mladých hasičů z místního kroužku Soptíci, představili se jak mladší hasiči – ti využili džberovou stříkačku, tak i ti starší – tam už se na řadu dostala i přenosná motorová stříkačka PS 12.

Pak, po krátkém představení historie místního sboru dobrovolných hasičů a techniky, se kterou jednotka vyjížděla k zásahům, konečně dorazila všemi tak očekávaná Scania. Je to poprvé od roku 1901 (tehdy hasiči dostali parní stříkačku), kdy do města dorazilo zcela nové vozidlo.

V roce 1901 byla zakoupena parní stříkačka od firmy Smejkal za 7 000 korun. Ta sloužila občanům až do roku 1935. V roce 1934 se členové sboru dohodli o zakoupení automobilové stříkačky – sami členové sboru obcházeli občany a pořádali sbírku na zakoupení vozidla.

V roce 1935 byl zakoupen osobní automobil Hispania od firmy Asap z Mladé Boleslavi, v téźe firmě byl přestavěn na automobilovou stříkačku. Dne 21. července roku 1935 byla stříkačka slavnostně předána občanům města. Sloužila až do 70. let minulého století.

V 50. letech získal sbor další automobil – Tatru 805, dále DV12 A 30, CAS Zill, CAS 25 Š706 a v roce 2002 byl slavnostně předán repasovaný vůz CAS32 Tatra 815, který byl zakoupen z prostředků města.

Slavnostní předání se uskutečnilo na svátek patrona hasičů svatého Floriána dne 4. května 2002, byla oceněna práce hasičů a zástupci města předali do rukou starosty nový hasičský prapor.

Jak se říká, všechno jednou končí a zase začíná… Tatrovka dosloužila a střídá ji nová Scania. Já jsem měl zatím možnost vidět ji pouze jednou, hasiči mě k ní nepustili.

Vše nové je pro město přínosem a v dnešní době, kdy hasiči zajistí spoustu věcí – od povodní přes požáry až po dopravní nehody – a jsou stále v terénu a potřebovali nové vozidlo.

Město Bakov nad Jizerou má dlouholeté zkušenosti s dotačními tituly, už za minulého vedení bylo žádání o mnoho dotací. Okamžitě jak se zástupci města a hasiči dozvěděli, že bude vypsána výzva na pořízení cisterny, podnikli jsme patřičné kroky a automobil jsme získali,

uvedl Radim Šimáně, starosta města Bakov nad Jizerou.

Podvozek

Pro bakovskou CAS 30 využil nástavbář podvozek Scania P480 s prodlouženou kabinou pro mužstvo CP31. Motor o výkonu 353 kW splňuje emisní normu Euro 5 a přenáší svou hnací sílu na kola přes automatizovanou převodovku Opticruise s retardérem.

Poháněna jsou primárně kola zadních náprav, pohon přední je připojitelný. Všechny diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou.

Na rozvodech tlakového vzduchu, paliva a elektroinstalace, které dostatečně nechrání samotné šasi, je použita speciální textilie, která dlouhodobě odolává teplotám do 200 °C, po dobu 15 minut teplotám až 1000 °C.

Šestimístná kabina s nezávislým naftovým topením je vybavena analogovou i digitální radiostanicí. V zadní řadě sedadel jsou v opěradlech uloženy dýchací přístroje, zbylé dva a spolu s nimi i vyhláškou požadované množství náhradních tlakových lahví má své místo v nástavbě vozu.

Šestice dobíjecích úchytů se stará o uložení ručních radiostanic, dalších šest slouží pro dobíjení svítilen.

Vůz je na levém boku u dveří řidiče vybaven sdruženou zásuvkou pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu, která se po nastartování samočinně odpojí.

V zorném poli řidiče je 5" displej vyhřívané couvací kamery.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják s jištěním proti přetížení o tažné síle 35 kN. Nechybí ani dálkové ovládaná lafetová proudnice o výkonu 800 litrů za minutu a dostřiku až 30 metrů.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Není vybavena stupačkami – příslušenství je uloženo tak, aby na něj bylo možné dosáhnout ze země.

Na obou bocích nástavby jsou LED stavoznaky, signalizující zbývající množství hasiv v nádrži. Ta tvoří jeden celek a pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Nástavba je vybavena osvětlovacím stožárem. Zdrojem jeho elektrické energie je standardně 24V soustava podvozku Scanie, je ho ale možné připojit i na externí zdroj. Osazen je čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Na pochozí plošině nástavby je prvek pro nasazení odnímatelné lafetové proudnice. Její součástí je podstavec a nástavec na těžkou pěnu. Výkon proudnice je 2 000 litrů za minutu, dostřik až 50 metrů.

Bronzové vyhřívané čerpací zařízení Ruberg je uloženo tradičně v zadní části vozu a dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 150 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ruční regulací.

CAS je vybavena datovou sběrnicí pro řízení provozu účelové nástavby. Systém umožňuje tyto funkce:

  • záznam dat, chybový deník, maximální dosažené otáčky čerpadla,
  • uzavření rolet a dveří, zasunutí osvětlovacího stožáru,
  • monitorování mezních provozních stavů na požárním čerpadle,
  • ovládání osvětlení okolo automobilu,
  • automatické plnění vodní nádrže z hydrantu,
  • zobrazení kontrolních údajů podvozkové části i účelové nástavby,
  • signalizace přehřátí pohonu čerpadla,
  • automatické zasunutí osvětlovacího stožáru po uvolnění parkovací brzdy,
  • automatizovaný provoz se zavodněním požárního čerpadla a tlakovou regulací,
  • systém plánované údržby nástavby.

Rozměry

Pro barevnou úpravu vozu hasiči zvolili bohužel pouze odstín RAL 3000. Scania dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm, světlá výška podvozku je 300 mm.

Vůz je vysoký 3 100 mm, široký 2 550 mm, dlouhý 9 600 mm a rozvor mezi první a druhou nápravou je 4 250 mm, mezi zadními nápravami pak 1 450 mm.

Výjezdová jednotka SDH Bakov nad Jizerou je zařazena v kategorii JPO III. Zasahuje zejména v katastru města Bakov nad Jizerou a blízkém okolí.

Počet členů se pohybuje do dvaceti, o své činnosti hasiči informují na stránkách města a na Facebooku.

Sdílet