Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravský hejtman navštívil hasiče

Jihomoravský hejtman Mgr. Michal Hašek dnes navštívil Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje.Hejtman jako nejvyšší představitel integrovaného záchranného systému odpoledne přijel na krajské ředitelství HZS JMK, kde se seznámil se strukturou sboru a konkrétní činností a problémy hasičů.

Jihomoravský hejtman Mgr. Michal Hašek dnes navštívil Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje.Hejtman jako nejvyšší představitel integrovaného záchranného systému odpoledne přijel na krajské ředitelství HZS JMK, kde se seznámil se strukturou sboru a konkrétní činností a problémy hasičů.

Ředitel HZS JMK plk. Ing. Zdeněk Vlkojan spolu se svými náměstky hejtmana informoval, že hasičský sbor kraje se šesti územními odbory má nyní 939 příslušníků a občanských zaměstnanců. Ze 194 pracovníků krajského ředitelství je 65 příslušníků HZS zařazeno ve čtyřech směnách na krajském operačním a informačním středisku, dalších 35 příslušníků tvoří odbor prevence, který zajišťuje výkon státního požárního dozoru.

HZS kraje má rovněž školící středisko v Tišnově, jehož chemická laboratoř s výjezdovou skupinou již nyní zajišťuje chemické analýzy a do budoucna by měla vyšetřovatelům příčin požárů nahradit i služby specialistů policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz.

HZS Jihomoravského kraje má 26 požárních stanic, z nichž většina je v obcích s rozšířenou působností a velitelé stanic v souvislosti s vyhlášením 1. stupně povodňové aktivity na některých tocích úzce spolupracují s vedením měst a obcí i s jejich povodňovými komisemi.

Hejtman M. Hašek vedení HZS kraje informoval, že Jihomoravský kraj schválil systém poskytování dotací pro sbory dobrovolných hasičů v povodňových oblastech. Konkrétní výši dotací kraj upřesní podle finančních možností. Zatím kraj počítá s rozdělením 35 milionům korun. Po dubnovém schválení pravidel pro rozdělení dotací by obce měly dostat peníze v červnu. Řešení problémů profesionálních hasičů hodná kraj letos podpořit částkou 10 milionů korun.

Jihomoravský hejtman také HZS kraje slíbil pomoc při jednání o převodech vlastnictví budov a pozemků z majetku obcí a měst na Hasičský záchranný sbor. To se týká především požárních stanic v Brně a Vyškově. Mgr. Michal Hašek se rovněž zajímal o spolupráci profesionálních a dobrovolných hasičů. Doplnil, že kraj připravuje společné cvičení IZS a jednotek dobrovolných hasičů, které má prověřit připravenost na protipovodňová opatření.

Po návštěvě krajského ředitelství HZS JMK si hejtman prohlédl centrální stanici v Lidické ulici. V doprovodu ředitele územního odboru Brno plk. JUDr. Antonína Osvalda, velitele stanice mjr. Ing. Petra Oháňky a ředitele odboru operačního řízení plk. Ing. Přemysla Fojtla se seznámil se zásahovou technikou i s činností krajského operačního a informačního střediska HZS.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet