Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Chlumu u Hradce Králové se bojovalo, ale jinak než v roce 1866. Hasiči soutěžili v nejtěžších disciplínách TFA

Areál Památníku bitvy z roku 1866 na Chlumu zaplnili v pondělí 22. května 2017 borci z řad profesionálních hasičů kraje Pardubického a Královéhradeckého. Od 8.45 hodin se tady totiž konala soutěž v nejtěžších hasičských disciplínách TFA – z anglického Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežívá.

Tento závod nejvíce simuluje zásahovou činnost hasičů. Soutěžilo se podle pravidel TFA, kdy byl závod rozdělen do čtyř úseků. Časy ze všech čtyř úseků se sčítaly a poté byly vyhodnoceny. Startoval vždy 1 závodník v časovém intervalu. Na každou disciplínu měl závodník časový limit 4 minuty (mimo disciplíny č. 4, kde byl časový limit na provedení 9 minut).

Kategorie

  • Muži A: 18 až 39 let
  • Muži B: 40 a více let
  • Družstva (max. 6členná, do výsledku se počítají 4 nejlepší časy závodníků)
  • Absolutní vítěz (nejlepší závodník)

A jaké disciplíny se musely plnit?

Průběh úseku 1 – od startovní čáry soutěžící běžel na stanovenou vzdálenost k přistavené požární stříkačce, k ní na výstupy, připojil hadicová vedení půlspojkami B.

Následně hadicová vedení uchopil za proudnice a bez rozpojení rozvinul tak, aby mohl položit obě proudnice na značky, umístěné ve stanovené vzdálenosti od požární stříkačky. Jednotlivá vedení bylo možné rozvinout samostatně.

Poté se přesunul po trati a smotal dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uložil je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly, a potom doběhl do cíle úseku.

Průběh úseku 2 – od startovní čáry úseku soutěžící doběhl k hammer boxu, uchopil obouruční palici a provedl 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odložil na určené místo na zem, běžel k tunelu, uchopil 20 kg závaží a pronesl ho překážkou.

Dále oběhl kužel a stejnou trasou vrátil závaží zpět na místo, doběhl k figuríně, uchopil ji a přemístil koridorem do stanovené vzdálenosti a kolem kuželu zpět a položil ji na stanovené místo, běžel k bariéře, překonal ji a doběhl do cíle úseku.

Průběh úseku 3 – po startu postupně závodník opřel 2 × 2 ks nastavovacích žebříků k podestě, uchopil dva 25 kg barely a vystoupal po schodišti do určeného nadzemního podlaží, odložil barely, pokračoval do dalšího nadzemního podlaží a pomocí lana vytáhl břemeno (2 x hadice B) na plošinu, které odložil na předem stanovené místo.

Při cestě zpět sestupoval každý soutěžící s došlapem na každý schod, uchopil barely a vrátil je do vytyčeného prostoru. Běžel k monitoru a spojil proudnici s monitorem. Poté pokračoval do cíle úseku.

Průběh úseku 4 – soutěžící od startu úseku běžel po schodech na podestu rozhledny (cca 12.NP), kde byl konec soutěže.


Nejlepším závodníkem v Pardubickém kraji je Jiří Mikulecký z ÚO Ústí nad Orlicí, který všechny disciplíny zvládl v čase 5.24 min. Druhé místo obsadil profesionální hasič z Pardubic Marek Víšek, který závod stihl za 5.27 min. Bronzová medaile patří též závodníkovi z Pardubic, a to Ondřeji Pavlíkovi, který disciplíny TFA zvládl za 6.06 min.

V kategorii nad 40 let si zlatou medaili odváží Oldřich Šmatera z Pardubic s časem 7.18 min.

Výsledky jsou uvedeny v příloze.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky TFA.xls zobrazit online XLS 95 kB