Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost Ford si hasičů váží, kromě Rangerů dodává i dopravní automobily Transit a Custom

Naše redakce v polovině května roku 2017 přijala pozvání společnosti Ford Motor Company do středních Čech, kde v jednom z rekreačních středisek vybraným novinářům představovala s nástavbáři přestavby užitkových vozů na podvozku Ford.

Prezentace nebyla zaměřena pouze na hasičské nástavby, dozvěděli jsme se tak i něco o budoucí strategii celého koncernu. Ford aktuálně mezi výrobci užitkových vozů stojí v samém čele evropského žebříčku.

Společnost se aktivně věnuje spolupráci se všemi nástavbáři a snaží se nic netajit, veškerá dokumentace k vozidlům je tak volně přístupná v rámci systému FordEtis. Několika set stránkové dokumentace k různým vozidlům si z webu můžete stáhnout po odsouhlasení podmínek i vy z tepla domova.

Vozidla Ford jsou hojně používána napříč různými odvětvími, představeny byly převozní sanitky, chladicí vozy, přestavby pro celníky či policisty nebo sklápěcí a skříňové nástavby.

Nás ale samozřejmě nejvíce zajímaly přestavby pro hasiče. Při první zmínce o hasičích se v očích přednášejících objevila zvláštní jiskra a bylo během okamžiku vidět, že si spolupráce s hasiči – profesionálními i dobrovolnými – Ford váží a představitele firmy práce baví.

Větší spolupráce Fordu s hasiči začala v roce 2015, kdy firma s dealery Brnocar a Techsport uspěla ve dvou státních zakázkách a společně dodali celkem 44 velitelských a 29 technických vozů na podvozku Ford Ranger.

Právě tyto zakázky byly pomyslným startérem spolupráce mezi Hasičským záchranným sborem a Fordem, protože vozy se v hasičské praxi osvědčily.

Zjistili jsme, že u HZS je obrovská vizitka, pokud se technika osvědčí a tyto zakázky otevřely cestu k dalším, což už byly převážně individuální poptávky z jednotlivých krajů a sborů.

V roce 2016 jsme se začali systematicky věnovat dobrovolným hasičům, vlastně zároveň s vypsáním nových dotací. Dopravní automobily jsou určeny pro přepravu hasičského družstva – a u Technického ústavu požární ochrany jsou certifikovány vozy Transit a Custom – záleží na požadavku hasičů na vnitřní prostor.

Těchto vozů jsme s našimi partnery dodali v roce 2016 přibližně 200, takže jsme se podíleli více než 50 procenty na celkovém dotačním titulu.

S potěšením mohu říci, že se opakovala pozitivní zkušenost, protože Fordy se u hasičů osvědčily a přichází pozitivní zpětná vazba a přináší rozšíření spolupráce do roku 2017. V letošním roce je dotace vypsána na přibližně 340 vozů a spolupráce je mnohem plynulejší.

Naše společnost je velmi hrdá, že může být partnerem Hasičského záchranného sboru i dobrovolných hasičů a s potěšením bych rád zmínil, že firma Ford Motor Company je již několikátým rokem partnerem ankety Dobrovolní hasiči roku,

uvedl Petr Šimůnek, manažer užitkových vozů Ford Motor Company, s. r. o.

Přečtěte siUžitkové automobily Ford Ranger zakoupili hasiči za podpory Evropské unie, pořízeno jich bylo 29

Samotné prezentace se zúčastnili zástupci dvou firem věnujících se přestavbám pro hasiče, již zmíněná společnost Techsport a Auto Trutnov. Ti také dovezli hasičské Fordy, které bylo možné důkladně prozkoumat před hotelem.

Zmíněné firmy samozřejmě nepatří k jediným dodavatelům vozidel na podvozku Ford. Mezi další patří námi nedávno představená firma STS Prachatice, Transit nedávno dodala i Požární bezpečnost a stranou nestojí ani Kobit. Rangera pak dodala například společnost MOTO-TRUCK CZ do Nového Hrozenkova.

Sdílet