Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desetikilometrový úsek silnice čistili hasiči od nafty přes dvě hodiny

Dne 3. 3. 2009 v 09:53 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě kamionu u Loukova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí a z podniku Čepro Loukov.

Dne 3. 3. 2009 v 09:53 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě kamionu u Loukova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí a z podniku Čepro Loukov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k masivnímu úniku nafty z poškozené nádrže tahače cisterny.

Řidič cisternové soupravy směřoval do Loukova k centrálním skladům paliva, kde měl být naplněn. Při jízdě mezi obcí Loučka a Kunovice došlo k odlétnutí neznámého předmětu ze silnice a k následnému proražení palivové nádrže tahače. Dírou v nádrži začalo palivo unikat na silnici.

Řidič soupravy proražení nádrže nezaregistroval a pokračoval v jízdě dalších asi deset kilometrů k podniku Čepro. Tam kamion odstavil na bezpečnostním záchytném parkovišti a po vystoupení zjistil únik nafty z nádrže.

Jako první na místě zasahovali podnikoví hasiči z Čepra, kteří začali naftu zasypávat sorbety. O události byli informováni profesionální hasiči HZS Zlínského kraje, kteří na místo vyjeli ze dvou stanic.

Předpoklad znečištění hlavního silničního tahu II/150 se průzkumem potvrdil. Vozovka byla potřísněna naftou a kluzký povrch představoval riziko pro ostatní řidiče. Hasiči začali vozovku čistit jak ze směru od Bystřice pod Hostýnem (KM), tak i ze směru od Valašského Meziříčí (VS). Několikakilometrový úsek silnice byl postupně ošetřen a omyt speciální chemickou kartuší na vozovku. Celková likvidace uniklé nafty trvala hasičům asi 2,5 hodiny.

Při průzkumu a zjišťování rozsahu havárie byl pravděpodobně nalezen i železný předmět, který mohl nádrž poškodit. Ten ležel nedaleko obce Loučka.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje o události informoval správce komunikace, pro kterého se tato událost stala nepřekonatelným problémem. Všechny silniční vozy jsou aktuálně technicky přestavěny na zimní údržbu a k dispozici nebyl žádný speciál na očistu vozovky. Čtyřiadvaceti­hodinová přestavba jejich vozů by zase byla časově nepřijatelná pro zvýšené riziko nehodovosti. Úklid tak zbyl na hasiče.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet