Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Leleticích na Příbramsku shořel rekreační dům, škoda jde do milionů

Informaci o rozsáhlém požáru rodinného domu v obci Leletice spadající pod Hvožďany v okrese Příbram přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje v úterý 23. května 2017 dvě minuty po deváté hodině.

K události byli vysláni profesionální hasiči z Příbrami, kterým vyjely na pomoc dobrovolné sbory obcí Březnice, Hvožďany, Příbram VI-Březové Hory a Rožmitál pod Třemšínem. Po příjezdu k události byl už objekt o půdorysu 25 × 5 metrů celý v plamenech a velitel zásahu požádal o posilové jednotky.

V rámci mezikrajské spolupráce tak vyrazily i jednotky HZS Blatná a SDH Bělčiče a Lnáře ze sousedního okresu Strakonice. Zároveň byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Zásah v dýchací technice probíhal několika C proudy. K zajištění dostatku hasební vody bylo na nedalekém rybníku zřízeno čerpací stanoviště, odkud byla voda dovážena kyvadlově.

Požár se podařilo lokalizovat za necelou hodinu od příjezdu první jednotky na místo události. Poté začala redukce jednotek a došlo ke snížení poplachového stupně. Následovalo rozebírání konstrukce objektu, na kterém se vlivem požáru propadla celá střecha, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování.

Zásah byl ukončen před čtrnáctou hodinou, kdy také byla ohlášena likvidace. Na místě byla ponechána na dohled dobrovolná jednotka z Hvožďan, která v osm hodin večer požářiště opět kontrolovala a pak také odjela na svoji základnu.

Příčinou vzniku požáru rodinného domu, který sloužil k rekreaci, se zabývá vyšetřovatel z Příbrami spolu se svým krajským kolegou. Přímé škody vyčíslila majitelka na čtyři a půl milionu korun, uchránit se podařilo hodnoty v částce 300 tisíc korun. Při požáru ani v průběhu zásahu nebyl nikdo zraněn.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet