Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obytném domě v karlovarské části Rybáře hrozí pád stropů, objekt zajistila skupina hasičů specialistů z Prahy

Podle závěru statika je dům v karlovarské části Rybáře neobyvatelný. Hrozí zde zřícení stropů. Rodiny musely narychlo opustit své byty, majitel domu, kterým je Karlovarský kraj, požádal hasiče o pomoc při zajištění objektu.

Do Karlových Varů tak byl povolaný speciální tým USAR z Prahy, který se specializuje na záchranné práce v poškozených či zřícených budovách. Společně s hasiči ze stanice Karlovy Vary provedl tým USAR zajištění schodiště v celém domě tak, aby se minimalizovalo riziko pádu drolících se stropů.

Hlavním úkolem USAR odřadu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání.

USAR odřad je způsobilý k vyhledávání s pomocí vyhledávacích psů a vyhledávací techniky, k vyzvednutí těžkých nákladů, k prořezávání železobetonu a ocelových konstrukcí, k záchraně s využitím lan, ke stavbě vzpěr a k odhalování i izolaci nebezpečných materiálů.

Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře.

Po zajištěném schodišti je možné dokončit vystěhování bytů. Po domě i nadále platí zákaz pohybu, dovnitř je možné jít pouze v doprovodu hasičů a to na nezbytně krátkou dobu a s osobními ochrannými pomůckami. Po vystěhování zbylého nábytku bude dům zcela uzavřený, další postup bude na majiteli objektu.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet