Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili v Havířově raroha velkého

Profesionální jednotka hasičů z Havířova (okres Karviná) zachránila ve středu 5. 3. 2009 večer ze spárů vysokého stromu u rodinného domku ve Formanské ulici krásného dravce – raroha velkého. Zřejmě unikl z nedaleké voliéry soukromého majitele a nešťastně se zapletl do větví.

Profesionální jednotka hasičů z Havířova (okres Karviná) zachránila ve středu 5. 3. 2009 večer ze spárů vysokého stromu u rodinného domku ve Formanské ulici krásného dravce – raroha velkého. Zřejmě unikl z nedaleké voliéry soukromého majitele a nešťastně se zapletl do větví.

Na tísňovou linku hasičů zavolala ve středu před půl sedmou večer nervózní majitelka dravce z Havířova. Ten zůstal uvězněn v koruně stromu zhruba ve výšce 13 metrů nad zemí. Protože nešlo kvůli špatnému a rozmoklému terénu ustavit výškovou techniku, byla na místo povolána lezecká skupina ze stejné stanice HZS MSK s vybavením pro zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou.

Jeden z hasičů-lezců se vybavil prostředky na lezení po kmenech stromů. Po třech dílech nastavovacího žebříku vylezl na strom, kde zřídil první jistící bod a poté pomocí stupadel pokračoval výše do koruny stromu, když jej jistil další člen lezecké skupiny.

Po dosažení místa, kde už byly větve tenké a mohly by se zlomit a hasič spadnout, přišel na řadu speciální podběrák a teleskopická tyč pro přeřezání větve, která raroha věznila. Osvobozeného dravce bez známek zranění předali hasiči spokojené majitelce… 

Zdroj: www.sokolraroh.sk


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet