Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pardubickém kraji již jsou první výjezdy v souvislosti s táním sněhu

Dne 4. března 2009 v 15.07 hodin byli profesionální hasiči z Holic přivoláni k dopravní nehodě, která se stala v obci Jaroslav. Hasiči ihned po příjezdu k místu události zjistili, že se jedná o nehodu jednoho osobního vozidla Opel Corsa, jež skončilo jízdu nárazem do stromu.

HZS Pardubického kraje, stanice Holice

Dne 4. března 2009 v 15.07 hodin byli profesionální hasiči z Holic přivoláni k dopravní nehodě, která se stala v obci Jaroslav. Hasiči ihned po příjezdu k místu události zjistili, že se jedná o nehodu jednoho osobního vozidla Opel Corsa, jež skončilo jízdu nárazem do stromu. Hasiči vyprostili z vozu zaklíněnou osobu a ihned ji předali záchranné službě, která ji převezla k nejbližšímu místu, kde přistál vrtulník. Ten transportoval zraněnou osobu do nemocnice. Hasiči dále zabezpečili automobil proti požáru a úniku provozních náplní.


Hydrologická situace:

Hladiny sledovaných vodních toků jsou nadále setrvalé, nebo kolísají. Na úrovni 1. stupně povodňové aktivity se udržují místy v povodí menších přítoků středního Labe (Novohradka, Doubrava), na Úslavě, Šlapance a Třebůvce. Ve čtvrtek dopoledne bude docházet k pozvolným vzestupům ojediněle s možností dosažení 1. stupně povodňové aktivity na menších tocích ve středních polohách, zejména v oblasti Čekomoravské vrchoviny, kde nelze vyloučit výjimečné dosažení až 2.stupně povodňové aktivity.

Dne 5. března ve 2.49 hodin oznámeno z Českého hydrometeorolo­gického Ústavu Hradec Králové dosažení 2. stupně povodňové aktivity v Úhřeticích na řece Novohradce.

Hasiči Pardubického kraje již zaznamenávají první výjezdy na zatopené objekty či komunikace. Například jednotka hasičů z Hlinska vyjela na čerpání zatopené komunikace v Hlinsku do ulice Za Drahou. Po příjezdu byla zjištěna laguna o rozměrech 3 × 15 m. Hasiči ihned nasadili plovoucí čerpadlo na odčerpání vody. Dále byl proveden průzkum zda nebyly zatopeny sklepy rodinných domků, které se nachází pod úrovní komunikace. Nebyl dosud zaznamenán průsak vody do sklepů. Hasiči dále čerpají vodu například v Třebovicích, Poličce a naplaveniny odstraňují hasiči v Pomezí.

Druhý stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen dále na Luži a Chrudimce v Pařížově.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet