Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči se účastnili školení na Slovensku, náplní bylo zvedání těžkých břemen a stabilizace konstrukcí

Ve dnech 23.5.-24. 5. 2017 se příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje nstržm. Bedřich Bačovský a ppor. Ing. Ondřej Šesták zúčastnili dvoudenního školení a ukázek stabilizace staticky nestabilních prvků a záchrany zavalených osob ve slovenské Žilině.

Alternativou zabezpečení těchto činností na Slovensku a v zahraničí je v brzké době vznik nového slovenského modulu MUSAR (Medium Urban Search and Rescue), středně těžkého vyhledávacího a záchranného odřadu.

Náplní dvoudenního programu byly proto ukázky zvedání těžkých břemen bez použití jeřábu pomocí vysokotlakých vaků a hydraulického zvedacího zařízení, stabilizace staticky narušených konstrukcí a záchrana zasypaných a zavalených osob z výkopů.

Výcviku se účastnili příslušníci Záchranných brigád Žilina a Humenné a zástupci Hasičského a záchranného zboru SR z Žiliny. Celou akci svojí přítomností podpořila společnost PARATECH, světový výrobce stabilizačních prostředků a společnost TRUZADO s.r.o., výrobce dřevěných záchranářských prvků z certifikovaného materiálu.

ppor. Ing. Ondřej Šesták
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet