Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den otevřených dveří na centrální stanici Pardubice se vydařil

V pátek i sobotu 19. a 20. května mohli všichni příznivci hasičů nahlédnout za brány požární stanice v Pardubicích. Připraveny byly zajímavé ukázky – například horizontální transport (přemostění) hasičů lezců, který je využíván například při povodních či v nepřístupném skalnatém terénu, kdy je nutné přepravit nejen záchranáře, ale hlavně bezpečně evakuovat osoby přes zatopený prostor.

Divákům se představili také kynologové z organizace Sirius Pardubice. Perfektně vycvičení psi předvedli, že poslouchat umí na jediný povel, a dokonce zvládají i se svým pánem bezpečně slanit po laně. Obtížné situace při dopravních nehodách byly návštěvníkům předvedeny při ukázce vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Hasiči divákům dokázali, že jsou připraveni na jakýkoliv zásah.

Po zajištění stability vozidla a zajištění zraněné osoby je vždy úkolem hasičům vyprostit raněného. Pomocí hydraulických nůžek odstřihneme plech a sloupky vozu tak, abychom se lépe dostali k zaklíněným osobám. Musíme si vytvořit dostatečný prostor pro záchranu osoby. Poté opatrně vyneseme osoby mimo vozidlo. Používají se k tomu páteřní nosítka „Skůpram“. Tato nosítka je možné rozpojit a osobu šetrně přemístit do vakuového lehátka a tím celé tělo znehybnit. Na fixaci zraněného se používá vakuová dlaha,

přiblížil ukázky nprap.Tomáš Němec, velitel zásahu na pardubické stanici.

Pro děti byly připraveny soutěže a kvízy. Uvnitř budovy pak byly předvedeny ukázky prostředků individuální ochrany. Příslušníci ochrany obyvatelstva i oddělení prevence byli připraveni lidem říci, jak se chovat při mimořádné události. Exkluzivně byl na stanici Besip team, který přijel hned s několika trenažéry. Všichni si měli možnost vyzkoušet i dopravní testy, ale i tzv. opilecké brýle. Jedná se o brýle, které připodobní stav opilosti, jak se člověk cítí po užití alkoholických látek. Nechyběl Český červený kříž, Rescue info i laserová střelnice Městské policie Pardubice. Nejmenší děti z Volče se představily v ukázce požárního sportu.

Pro přítomné návštěvníky bylo skvělé předvedení ukázek nejtvrdších disciplín soutěže TFA. Například přesun 80 kg figuríny na vzdálenost 60 m, zdolání třímetrové bariéry, přesun s těžkým 20 kg barelem i šestikilogramová palice a bouchání s ní do tzv. hammerboxu.

Kuchaře a kuchařky pak mohla zajímat i ukázka toho, jak nehasit hořící olej v hrnci. Událost, která se může stát každému z nás v kuchyni, když se nebudeme plně věnovat vaření.

V závěru každého dne byla ukázka likvidace požáru hořícího automobilu pomocí vysokotlakého proudu vody, kdy je voda rozprašována pod vysokým tlakem. Vytvoří se vodní mlha, která nedovolí přístupu vzduchu a dochází tak k uhašení požáru. Je to velmi účinné hašení a hasiči ho často používají. Návštěvníci se také dozvěděli, co dělat, když jim automobil začne hořet a co je nejčastější příčinou vzniku požárů vozidel.

Ten, kdo přišel k hasičům, se rozhodně nenudil – bylo možné vyzkoušet si laserovou střelnici, samozřejmě zhlédnout zásahovou hasičskou mobilní techniku a zjistit, že být hasičem není legrace.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet