Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného pilota kluzáku vyprostili z kokpitu v obci Doubravy na Zlínsku hasiči – lezci

Dne 27.05.2017 byli na místo letecké nehody v obci Doubravy na Zlínsku před čtrnáctou hodinou vysláni profesionální hasiči ze Zlína.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v kokpitu kluzáku, který zůstal zachycen na betonové zdi silážní jámy v areálu zemědělského podniku, zůstal uvězněn jeho pilot.

Jako první na místě zasahovali místní zaměstnanci, kteří se k kokpitu ultralehkého kluzáku dostali pomocí traktorového bagru, kterým také kluzák zajistili proti samovolnému pádu ze zdi.

Vyproštění zraněného pilota následně provedli profesionální hasiči lezci, kteří odstranili zbytky krytu kokpitu, zraněného pilota zafixovali a vytáhli z kabiny. K vytažení zraněného poskytli místní zaměstnanci automobilní jeřáb. Po vyproštění a spuštění byl pilot předán do péče záchranářů, kteří ho transportovali do nemocnice.

Hasiči také pomocí lan zajistili letoun na betonové zdi, tak aby při poryvu větru nedošlo k jeho pádu. Po kontrole zajištění kluzáku předali hasiči místo policistům a vrátili se zpět na svou stanici.

V 15:45 hodin byli na základě žádosti policistů vysláni znovu na místo události zlínští profesionální hasiči s automobilním žebříkem, který bude k dispozici vyšetřovatelům. V 16:30 hodin na místo nehody vyjel také vyprošťovací automobil ze stanice Otrokovice s jehož pomocí bude kluzák stažen z betonové zdi silážní jámy.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet