Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poháry pro vítěze 21. ročníku záchranářské soutěže Rallye Rejvíz putují na Moravu, do Prahy a do Polska

V Koutech nad Desnou na Šumperku v sobotu skončil 21. ročník Rallye Rejvíz, mezinárodního klání zdravotnických záchranných služeb a soutěž prvosledových hlídek Policie České republiky.

Letos putují poháry pro vítěze v jednotlivých kategoriích na Moravu, do Prahy, do Polska a na Vysočinu.

Hlavní soutěž Rallye Revíz je rozdělena na čtyři kategorie.

V národní soutěži posádek rychlé lékařské pomoci (lékař, sestra nebo záchranář a řidič) zvítězil tým složený ze severomoravských a jihomoravských záchranářů Palavia rescue.

V národní kategorii posádek rychlé zdravotnické pomoci (sestra nebo záchranář a řidič) se nejlépe umístili zdravotníci ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kra­je.

V mezinárodní soutěži posádek s lékařem kategorii kraloval slovenský tým PCK Czechowice – Dziedzice z Polska. Kategorii posádek bez lékaře opanoval stejně jako vloni Team Canada Ontario.

Rallye Rejvíz je mezinárodní odborné metodické zaměstnání a soutěž pro posádky zdravotnických záchranných služeb, založené v roce 1997.

Během Rallye Rejvíz si posádky zdravotnické záchranné služby (s lékařem /RLP/ i bez lékaře /RZP/) praktickou soutěžní formou prověřují, porovnávají a cvičí koordinaci své práce při simulovaných zásazích (odborné úkoly jsou koncipovány jako normální případ – výjezd posádky ZZS) a odborné schopnosti jednotlivých členů posádky.

Nedílnou a neocenitelnou součástí Rallye Rejvíz je také výměna praktických zkušeností mezi pracovníky záchranných služeb z Česka a ze zahraničí.

V soutěži prvosledových hlídek Policie České republiky pořádané v gesci Ředitelství služby pořádkové policie zvítězil tým z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Soutěž MUC. RR, určenou studentům lékařských fakult ovládli medici ze středomoravského týmu Nadšení moravští záchranáři.

Další soutěží je Zlaté sluchátko určené dispečerům zdravotnických operačních středisek. V této zvítězila Petra Augustová ze Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

V letošním roce čekalo soutěžící osm denních a dva noční odborné úkoly z urgentní medicíny, při jejichž plnění museli postupovat jako na reálném výjezdu zdravotnické záchranné služby.

Na všech těchto stanovištích museli správně vyhodnotit situaci na místě události a zvolit odpovídající pracovní postup, vyšetřit a ošetřit postižené, stanovit pracovní a diferenciální diagnózu, zahájit léčbu, určit správné směrování pacienta do zdravotnického zařízení a případné další kroky a také v případě, že je nutná hospitalizace, stanovit správný způsob transportu.

Zdravotníci si museli poradit například s několika zraněnými po dopravní nehodě. Dále museli předvést své zkušenosti při ošetření dospělého a dítěte po explozi kanystru s hořlavinou. Vyzkoušeli si práci na nemocničním urgentním příjmu, jež je trochu odlišná od práce v přednemocniční neodkladné péči.

Jedním z náročných úkolů bylo napadení člena nesoutěžící zdravotnické posádky během ošetřování pacienta s následným důsledným zásah hlídky policie.

První ročník Rallye Rejvíz se konal v roce 1997, u příležitosti 20. výročí založení Záchranné služby Jeseník v osadě Rejvíz (nejvýše položená horská osada ve Slezsku) v srdci Jeseníků. Pozitivní ohlas, který u účastníků akce vyvolala, přiměl „duchovní otce“ Rallye Rejvíz MUDr. Jiřího Staňu a Jana Maršálka, aby zorganizovali další ročníky.

Nelehký úkol je čekal také při ošetřování pacientky se závažným úrazem po pádu ze schodů, či při řešení nehody traktoru s velkým počtem zraněných. Museli si také poradit při diagnostice akutního infarktu myokardu, meningitidy u jedenáctiletého dítěte nebo různých příčin bolestí na hrudi.

Podle hodnocení týmů rozhodčích si soutěžící obecně vedli dobře a nelze říct, že by někdo vyloženě pohořel. Znalosti a dovednosti všech soutěžících jsou na velmi vysoké úrovni.

Soutěžící policisty čekaly tři stanoviště, kde se jejich kategorie prolínala s úkoly připravenými pro zdravotnické záchranáře. Jednalo se právě o napadení a vážné poranění člena nesoutěžící zdravotnické posádky během ošetřování pacienta, nesoutěžící hlídky policie během společného zásahu se záchrannou službou nebo přihlížejícího a následný útok nožem na soutěžící policisty.

Rozhodčími v této policejní části Rallye Rejvíz byli policisté a hodnotili schopnost zasahujících zorientovat se v krizové situaci, kdy je potřeba dostatečně rychle eliminovat nebezpečného útočníka a celkový postup policistů.

Foto: Otakar Svatek
Sdílet