Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hlučíně hořel byt od svíčky, dům opustily dvě desítky osob

Tři jednotky hasičů z Hlučína (okres Opava) zasahovaly v noci ze čtvrtka na pátek 6. 3. 2009 u požáru bytu v obytném domě v ulici Čs. Armády. Uživatel bytu přiznal, že si zapálil svíčku a usnul. Byt ve druhém patře pak opustil skokem z okna či balkonu.

Tři jednotky hasičů z Hlučína (okres Opava) zasahovaly v noci ze čtvrtka na pátek 6. 3. 2009 u požáru bytu v obytném domě v ulici Čs. Armády. Uživatel bytu přiznal, že si zapálil svíčku a usnul. Byt ve druhém patře pak opustil skokem z okna či balkonu. Hasiči zachránili ze zakouřeného čtyřpatrového domu (5 NP) 6 osob, dalších 15 bylo evakuováno. Dvě děti byly ošetřeny po nadýchání kouřem v sanitce.

Svědek oznámil požár v hlučínském domě dvacet minut po čtvrteční půlnoci s tím, že z bytu šlehají plameny a na chodbě domu je plno kouře. Na místo byla ihned vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Hlučíně a dvě jednotky dobrovolných hasičů – Hlučín a Hlučín-Darkovičky.

Hasiči dostali požár v pokoji bytu 3+1 v majetku města pod kontrolu během deseti minut, necelou hodinu jim trvalo dohašování. Uživatel bytu (1975) skončil v nemocnici, lékaři však údajně neobjevili žádná vážnější poranění, pouze pohmoždění pánve. Předběžná škoda na zničeném pokoji byla odhadnuta na 100 tisíc korun.

Muž, který patrně ve čtvrtek večer doma popíjel, se měl přiznat, že nechal v pokoji zapálenou svíčku a usnul. Po pádu na zemský povrch byl při vědomí, ale v šoku. Tvrdil, že chtěl skočit na balkon o patro níž, ale netrefil se.

Dvě děti, které bydlely o patro výš, se zřejmě „pouze“ nadýchaly zplodin hoření. Po ošetření v sanitce byly propuštěny. Všichni lidé se vrátili do domu po zásahu hasičů a odvětrání prostor.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kow-

Sdílet