Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zachvátily sklad hořlavých kapalin v liberecké Severochemě, jeden ze zaměstnanců byl zraněn

V pondělí 29. května 2017 po poledni hodin byl hasičům ohlášen požár v průmyslovém objektu v ulici Vilová v Liberci. Zasažena byla součást výrobní technologie stáčírny hořlavých kapalin a v době příjezdu hasičů byl objekt zcela zasažen plameny a valil se z něho hustý dým.

V úvodní části zásahu se ozývaly také exploze, šlo o sudy s hořlavými kapalinami. Hasiči ihned zahájili hasební práce, soustředili se také na obranu sousedících objektů a velkých nádrží. Hlavní část budovy a nádrže se jim podařilo uchránit.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře.

Nejznámějším produktem je pevný podpalovač PE-PO, který zná v Česku téměř každý a Severochema ho vyrábí od roku 1964.

Ve 14:14 hodin dostali hasiči plameny pod kontrolu a zbývalo dohasit pouze několik ohnisek. U události se sešlo 26 jednotek s více než třiceti kusy mobilní požární techniky. Zásah probíhal v dýchací technice. Jelikož hasiči potřebovali dostatek vzduchu, byl na místo povolán chemický a protiplynový kontejner, ve kterém je zařízení na plnění tlakových lahví.

Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Na místo jsme povolali speciální chemickou laboratoř ze Středočeského kraje, která provádí měření látek v ovzduší.

Měřením jsme neidentifikovali žádné jedy v ovzduší. Obyvatelé přilehlých čtvrtí jsme informovali prostřednictvím médií o tom, aby nevětrali a ponechali uzavřená okna. V tuto chvíli stále probíhá likvidace požáru a nelze odhadnout, kdy dojde k úplné likvidaci,

sdělil ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil.

Během zásahu bylo důležité zajištění nepřetržité dodávky vody. Hasiči ji na místo dováželi z několika zdrojů, využívali výtokový stojan v ulici Vilová, hydrant v ulici Wintrova, hydrant na požární stanici Liberec a voda byla brána také z řeky Nisy.

Hned v počátku byli prostřednictvím rozhlasu informováni obyvatelé části Františkov, aby kvůli kouři nechodili ven a neotvírali okna. Na místo byli povoláni i specialisté z chemické laboratoře HZS ČR Kamenice z důvodu monitorování ovzduší, v místech měření nebyly překročeny hygienické limity toxických látek. Příčina a škoda jsou předmětem šetření.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet