Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První testy stříkaček a plovoucích čerpadel Waterous

Firma ZAHAS, s.r.o. nám na redakční mail zaslala článek o provedeném testu stříkačky a plovoucích čerpadel americké firmy Waterous, který proběhl v rámci jednoho z kurzů na Ústřední hasičské škole Jánské Koupele. Zde se tedy můžete podívat, jak si rozumí americká stříkačka a český hasič.

Firma ZAHAS, s.r.o. nám na redakční mail zaslala článek o provedeném testu stříkačky a plovoucích čerpadel americké firmy Waterous, který proběhl v rámci jednoho z kurzů na Ústřední hasičské škole Jánské Koupele. Zde se tedy můžete podívat, jak si rozumí americká stříkačka a český hasič. 

Koncem loňského roku jsme vás díky serveru Požáry.cz poměrně podrobně informovali o rozšíření naší nabídky o požární stříkačky a plovoucí čerpadla americké firmy WATEROUS. Článek najdete zde.

Současně jsme Vám slíbili, že Vás budeme průběžně informovat o dalším dění, které naše firma bude absolvovat při zavádění těchto výrobků na trh, včetně různých akcí, směřujících k jejich praktickému otestování přímo u hasičských jednotek.

Ještě koncem loňského roku jsme využili nabídku p. Kargra, ředitele Ústřední hasičské školy v Janských Koupelích, který nám umožnil provést prezentaci našich čerpadel a stříkačky, včetně provedení ostrých zkoušek a to u příležitosti konání kurzu velitelů a strojníků JSDH obcí a podniků.

V rámci omezených časových možností (nechtěli jsme nijak zvláště nabourat časový harmonogram kurzu) jsme nechali vybudovat od obou výtlačných hrdel testované stříkačky PFPN 10–1500 „TORNADO", nasazené na místní mlýnský náhon, dopravní a útočná vedení se dvěma rozdělovači, 8 ks hadic „B", 8 ks hadic „C", 4 ks proudnic C52 a 2 ks proudnic „B".

Při prostém sečtení normalizovaných průtoku vody na jednotlivých proudnicích se nám bez jakýchkoliv problémů podařilo dopravit do vzdálenosti cca 120 m minimálně 1.800 l vody při tlaku 16 bar (1,6 MPa) na výstupu z čerpadla.

Bohužel jsme neměřili tlaky před jednotlivými nasazenými proudnicemi. Z délky dostřiku vody na jednotlivých proudnicích bylo ale celkem zřejmé, že dosažené tlaky byly určitě vyšší než 0,4 MPa, z čehož lze pak logicky odvodit, že i celková dodávka byla podstatně vyšší než zmíněných 1.800 l vody.

Takže první ostrý výkonnostní test stříkačky PFPN 10–1500 „TORNADO" dopadl celkem podle očekávání. Potvrdily se výkonnostní parametry deklarované výrobcem, potvrdila se velmi snadná a jednoduchá obsluha přes přehledný ovládací panel, rychlé a bezproblémové nasátí vody automatickou vývěvou WATEROUS a výhoda poloautomatických vřetenových výtlačných ventilů AWG.

V případě plovoucích čerpadel VT FLOTO a STANDARD FLOTO dopadly testy rovněž na výbornou. Potvrdily se nejenom výrobcem uváděné maximální tlaky (1,2 MPa u VT FLOTO a 0,7 MPa u STANDARD FLOTO), ale hlavně si přítomní hasiči mohli odzkoušet jednoduchost obsluhy, snadnou manipulaci při pokládání na vodu (pohotovostí hmotnost cca 16 kg) a velmi snadnou manipulaci s čerpadlem na hladině prostřednictví natlakované hadice, která vlastně jako by vytvářela oje pomoci kterého se velmi jednoduše s čerpadlem na hladině manipulovalo.

První testy máme za sebou a vzhledem k dosaženým výsledkům jsme se rozhodli v nastoupeném trendu uvádění stříkaček a plovoucích čerpadel WATEROUS na český trh pokračovat.

Proto i nadále platí, že v případě vašeho zájmu, vás kdykoliv rádi uvítáme na naší firmě, že vám jednotlivá čerpadla předvedeme nebo si je budete moci sami vyzkoušet na našem zkušebním bazénu, případně přímo na blízké řece Bečvě.

Rovněž platí i to, že kdykoliv nás o to požádáte, rádi vás navštívíme a čerpadla si vyzkoušíte přímo ve vašich podmínkách hasebního obvodu.



Těšíme se na brzké shledání s pozdravem

ZAHAS s.r.o.
Ing. Milan Žitník

-wap-

Sdílet