Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár poničil bytový dům

Dnes (6. března 2009) kolem desáté hodiny dopoledne došlo v obci Bernartice na Trutnovsku k požáru domu s několika bytovými jednotkami. Požár zničil jednu místnost v půdním prostoru dvoupodlažního domu a část střechy.

Dnes (6. března 2009) kolem desáté hodiny dopoledne došlo v obci Bernartice na Trutnovsku k požáru domu s několika bytovými jednotkami. Požár zničil jednu místnost v půdním prostoru dvoupodlažního domu a část střechy. Při požáru byl lehce zraněn zasahující profesionální hasič, který utrpěl popáleniny. Hmotná škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty na domě a vybavení tří bytů činí 1,5 milionu korun.

K požáru vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Trutnova – Horního Starého Města a Žacléře. Po příjezdu první jednotky na místo šlehaly z oken v půdním prostoru plameny a celý dům byl silně zakouřen. Ještě před příjezdem hasičů se snažili požár hasit lidé z okolí, ale bez úspěchu. Hasiči v dýchacích přístrojích nasadili několik vodních proudů a požár v 11:07 hodin lokalizovali. Požár byl uhašen ve 12:46 hodin.

Šetřením příčiny požáru bylo zjištěno, že majitelka jednoho z bytů zapnula v půdní místnosti teplovzdušný ventilátor, který umístila mezi hořlavé látky (staré hadry v balících, papíry, plastové přepravky apod.) a nechala ho bez dozoru. Hořlavé látky spadly na zapnutý ventilátor a vlivem sálavého tepla došlo ke vznícení starých hadrů. Požár se přes další uskladněný hořlavý materiál rozšířil a zasáhl dětský pokoj, který zcela zničil. V pokoji shořel nábytek, barevný televizor, elektrické piano, svítidla, koberec, okna a dveře. Pravá část bytového domu ve druhém nadzemním podlaží byla prakticky zcela zničena. Došlo také ke značnému poškození stropní konstrukce v místnosti, krovů a pravé části střechy. Při hašení požáru se lehce zranil jeden ze zasahujících profesionálních hasičů, který utrpěl popáleniny na 2% těla, a to především na ramenou a krku. Nikdo z obyvatel domu nebyl zraněn.

Foto: stanice Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet