Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár zahradní chaty a přístavků ve Slušovicích

Dne 7. 3. 2009 v 03:13 hod. byli hasiči informováni o požáru chatky ve Slušovicích.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic a Vizovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru zahradní chatky a domku.

Dne 7. 3. 2009 v 03:13 hod. byli hasiči informováni o požáru chatky ve Slušovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic a Vizovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru zahradní chatky a domku.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět rozsáhlý požár. Velitel zásahu z místa hlásil, že požár je již ve čtvrtém stádiu hoření, což představovalo prakticky kompletní likvidaci objektu. Hasičům se podařilo požár lokalizovat asi po dvaceti minutách intenzivního hašení a celková likvidace požáru byla hlášena o další hodinu později.

Při zásahu hasiče ohrožovaly tlakové láhve, které byly ochlazovány vodou k zabránění případného výbuchu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil celodřevěnou kůlnu s uskladněnou zahradní technikou. Dále se požár rozšířil na zděnou zahradní chatku a odpočinkový prostor s udírnou.

Významnou podporou hoření byl výbuch jedné tlakové láhve na plyn. Samotný výbuch nejen poškodil domek na zahraně, ale tlaková vlna poškodila skleněné výplně oken na čtyřech okolních rodinných domech a na nejméně dvou zahradních sklenících.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena nejméně na 450.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit pouze malou část majetku za 100 tis. Kč.

Příčina vzniku požáru je aktuálně v šetření.

AKTUALIZACE

Celé dopoledne pracoval vyšetřovatel hasičů na místě požáru a výbuchu. Šetření ukázalo, že požár vznikl v uskladněné hromadě dřeva u udírny, odkud se rozšířil na dřevěné konstrukce střechy zahradního domu i dalších částí.

Při požáru došlo k výbuchu tlakové láhve na kyslík, která se po explozi roztrhla na několik částí. Výbuch zdemoloval část domku a letící fragmenty poškodily objekty v okolí. Letící střepiny a hořící předměty zasáhly další dva altány v okolí a okna čtyř okolních rodinných domů.

Jedna ze střepin prolétla do ložnice, kde zranila majitele a zapálila lůžkoviny. Požár byl bleskově uhašen. Zranění na hlavě bylo ošetřeno přivolanou zdravotnickou záchrannou službou.

Při požáru došlo také k zapálení další tlakové láhve s acetylénem, který vyhořel přes ventil. Požár byl uhašen hasiči, kteří chlazením zabránili dalšímu výbuchu. Z objektu byla vynesena také další nádoba na plyn propan-butan.

Požárem způsobené škody byly v dopoledních hodinách upřesněny majiteli a sečteny na 160.000 Kč.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který nezabezpečil trvalou dohlídku udírny v době provozu a došlo ke vznícení hořlavých materiálů v těsné blízkosti topeniště. V krátké době je to již podobný druhý případ v našem kraji.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet