Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Markoušovicích na Trutnovsku hořela ubytovna

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly 6. března 2009 večer u požáru ubytovny v Markoušovicích na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen ve 22:27 hodin

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly 6. března 2009 večer u požáru ubytovny v Markoušovicích na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen ve 22:27 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Úpice, Velkých Svatoňovic a Batňovic. V ubytovně v době požáru nebyli žádní lidé.

Požár zasáhl druhé nadzemní podlaží a střešní konstrukci objektu. Hasiči nasadili na likvidaci požáru tři vodní proudy a vysokotlaký proud. Kvůli zakouření objektu museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Požár hasili jak zevnitř objektu, tak z automobilového žebříku.

Vyšetřovatel hasičů šetřením zjistil, že příčinou požáru bylo poškozené komínové těleso, ke kterému byly přizděny stropní trámy a v obvodovém plášti komínu byly dva otvory. Při topení v kotli na pevná paliva došlo k úniku sálavého tepla a spalin, což způsobilo vznícení hořlavých látek (trámy, prkna stropu a krovu). Požár zničil střešní konstrukci ubytovny, stropní konstrukci nad jednotlivými místnostmi ve druhém nadzemním podlaží a části stropů v prvním nadzemním podlaží. Přímá škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 400 tisíc korun, uchráněné hodnoty na zbývajících částech ubytovny a kůlny byly vyčísleny na 300 tisíc korun. Požár se obešel bez zranění, dva muži, kteří byli přes týden v objektu ubytováni, v pátek odjeli.

Foto: SDH Úpice, PS Trutnov


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-miw-

Sdílet